2021. 03. 31., szerda, 14:12

Látogatóközponttá alakítanák a szántódpusztai majorságot

A Balaton déli-partján fekvő szántódpusztai majorság 1994-ben megkapta az unió neves műemlékvédelmi kitüntetését, az Európa Nostra díjat. Most pedig egy élményközponttal és kiállítótérrel bővítenék, és rendezvényhelyszínné alakítanák a területet.

Az üzemeltető keszthelyi Helikon Kastélymúzeum pályázata szerint a fejlesztés fő célja a kulturális örökség megóvása mellett az új attrakciók behozatala, az „Élő major” fejlesztésével, és, hogy minél több célcsoportnak kedvezzenek, növelve ezzel a látogatók létszámát.

 

A tervezett felújítások és fejlesztések első ütemére 100%-os támogatást, szám szerint másfél millió forintos összeget nyertek az uniós pályázaton. Ebből a pénzből modern, digitális technikával felruházott kiállítótér és élménypark létesülne, ahol a látogatók kipróbálhatnák a bemutatott tevékenységeket, és megvásárolhatnák az ott előállított termékeket.

A piactér a helyi termelőknek és kézműveseknek kedvezne, helyszínt biztosítva termékeik bemutatására, kóstoltatására és értékesítésére. A majorság közösségi térként is működhetne családok, baráti társaságok, diákcsoportok számára, akár tanórák, akár piknikek és egyéb programok lebonyolítására. Sőt, a majorság területe rendezvényhelyszínként is funkcionálhat: fesztiválokat, versenyeket, lovas-, és egyéb tematikus rendezvényeket tarthatnak itt.

Az integrált fejlesztés részcélja egyébként a balatoni térségben működő, hasonló célcsoportok részére szolgáltatásokkal, attrakciókkal való együttműködés, a hálózatosodás fejlesztése.

 

A beruházás első ütemét a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. és a Dunántúli Magasépítő Kft. végzik el, a projekt a tervek szerint december végéig fejeződik be.

 

A kormány további 290 millió forinttal támogatja a fejlesztést, így állami tulajdonba veszik az Ádám pincét, valamint felújítják a Keresztistállót és a cselédházak tetőszerkezetét.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: