2021. 03. 30., kedd, 13:04

Így fest a kórház lassan teljesen kész új szülészeti épülete

Tavaly márciusban kezdték meg a Kaposi Mór Oktató Kórház szülészeti épületének felújítását, és a tervek szerint idén áprilisban már a műszaki átadás zajlik majd, májusban pedig megkezdheti a költözést a kórház. A megújult épületben egy helyen lesz nőgyógyászati, szülészeti és reprodukciós ellátás.

Az épület maga Lamping József 1929-es tervei alapján készült el és a ’90-es évek elején már átesett egy rekonstrukción, akkor kapta a manzárdtetős kialakítású második emeletet. Az elmúlt évtizedekben azonban az épület állaga folyamatosan romlott: bár időszakos karbantartásokat végeztek rajta, szükségszerű volt már a fejlesztése és felújítása is. Most ez valósult meg 3500 négyzetméteren.

A kórház dolgozóit és a későbbi pácienseket akadálymentesített főbejárat várja, de kialakításra került az épület északnyugati részén, a földszinthez csatlakozó régi rakodórámpa helyén, egy, az alagsorhoz csatlakozó új rámpa is a mentők által szállított betegek biztonságos fogadására – olvasható a magyarepitok.hu oldalán.

Júniusra tervezik a kaposvári szülészet átadását - Így festenek a látványtervek

Júniusra tervezik a kaposvári szülészet átadását - Így festenek a látványtervek

Még márciusban kezdődtek meg a munkálatok a Kaposi Mór Oktató Kórház szülészeti épületénél, melyet azóta is gőzerővel építenek.

Az épület belsejében komplett átalakítást végeztek:

  • újraépítették az összes válaszfalat;
  • újratelepítették a teljes elektromos és épületgépészeti rendszereket;
  • kicserélték a lifteket;
  • egy látványliftet építettek be;
  • új légtechnikai- és klíma rendszerekkel látták el az épületet;
  • kiépítették az akadálymentesítést az épületbe való bejutástól egészen a betegszobákig;
  • egymás mellé helyezték a szülőszoba egységet, összekötve azt a mellette elhelyezett császárműtővel;
  • a betegszobákat saját vizesblokkal látták el;
  • az ambulanciát az alagsorból áthelyezték a tágas és világos 2. emeletre;
  • beléptetőrendszert alakítottak ki a látogatók számára

 

A 2. emeleten a 2018-ban megnyitott Dr. Domány Sándor Humán Reprodukciós Központ változatlan formában működik majd tovább. Hogy megőrizzék a régi épület eredeti jellegét, szépségét, a munkálatok alatt kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy megóvják az eredeti díszítőelemeket, homlokzati jegyeket, domborműveket és szobrokat. Így cserélték le a homlokzati nyílászárókat, a csapadékvíz elleni szigetelést, a héjazatot, és a homlokzati hőszigetelést is. Ráadásul nemcsak a szülészet, de az épület előtti díszpark is megújult.

 

Ha a tervek szerint haladnak, akkor áprilisban megkezdődik a elindul átadás-átvételi folyamat, májusban pedig már megkezdheti a költözést is a kórház.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: