2021. 03. 29., hétfő, 15:53

Rengetegen még a családjuk előtt is szégyellik, hogy elkapták a vírust

Már a szégyenérzettel is összefügg a koronavírus - derült ki egy friss felmérésből, amelyet a Kenti Egyetem és a Leeds Beckett Egyetem kutatói végeztek. 

Az új tanulmány rámutat arra, hogy a „koronaszégyennek” keresztelt jelenség alatt a betegek félnek, szoronganak, azt érzik, hogy negatív módon megkülönböztetik őket. A felméréshez az Egyesült Államokban, Olaszországban, valamint Dél-Koreában élőket kérdeztek.

A résztvevők közül azok, akiknek szégyenérzetük van nagyobb eséllyel titkolják el a betegségüket, ritkábban tartják be a másfél-kétméteres távolságot és próbálják a tüneteket is elhallgatni. Sokszor még a családjuknak sem vallják be, hogy megfertőződtek a vírussal, mert annyira félnek, hogy ezért hátrányos megkülönböztetésben részesülnek majd. 

 

A válaszadók nagy része szerint ez az adott ország kormányba vetett bizalom hiánya miatt van. Az is kiderült, hogy akik bíznak a hatóságokban és a meghozott intézkedések sikerében, betartják a szabályokat a koronaszégyen ellenére is. Ez leginkább az olaszokra és a dél-koreaiakra jellemző, az amerikaiak már inkább tesznek kihágásokat. 

Ez azért is lehet veszélyes, mert, amíg ők titkolni próbálják, hogy megbetegedtek, és úgy élik tovább az életüket, mint azelőtt, addig tovább fertőzik a még egészséges embereket.

A kutatás egyik szervezője, Dr. Giovanni Travaglino elmondta, hogy a jelenség miatt könnyen alááshatják a hatóságok igyekezetét, hogy megfékezzék a járvány terjedését.

 

Éppen ezért fontos, hogy mindenki, aki megfertőződött a vírussal, küzdje le a szégyenérzetét és tarta be a szabályokat. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: