2021. 03. 26., péntek, 14:27

Végre valamelyest visszavett a járvány Somogyban

Megyénk eddig vezető helyen szerepelt a koronavírus fertőzötteket tekintve, de a legfrissebb adatok alapján úgy tűnik, hogy napok óta stagnál ez a szám, míg más megyékben ugrásszerűen megnőtt az új betegek száma.

 

A szigorítások három hete vannak érvényben, pörög az oltási program, több mint 1.8 millió magyar kapta már meg a vakcinát, mégis rohamosan nő a fertőzöttek száma hazánkban - írja a Portfolio.

Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem hogy milyen gyorsan kezdünk onnan indulni lefele. Ezt senki nem tudja most megmondani, tehát hogy fölmegyünk, utána gyorsan csökkenni kezd, vagy fölmegyünk és ahogy a járványügyi szakemberek mondják a plató az hosszabb lesz, és csak utána jövünk lefele. Tehát én egyelőre nem is mennék bele jóslásokba.

- mondta el Orbán Viktor péntek reggeli interjújában. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az egyetlen fegyverünk a vírus ellen a vakcina, amiből egyelőre nincs elég, de májustól már milliós tételben lesz elérhető Magyarországon is.

Itt vannak az enyhítések, ha átlépjük a 2,5 millió beoltottat

Itt vannak az enyhítések, ha átlépjük a 2,5 millió beoltottat

Gulyás Gergely péntek délután végre bejelentette a várva várt nyitás részleteit.

Az operatív törzs az adás után tette közzé a legfrissebb adatokat a megyei fertőzésekről, ebből kiderült, hogy a legtöbb megyében, szám szerint tizennégyben most robban be igazán a járvány, míg két megyében és Budapesten újra gyorsul a koronavírus terjedése. Van viszont három terület, ahol most stagnálást mutat a megbetegedettek száma.

 

Gócpontnak számított eddig Somogy is a lakosságarányos adatok alapján, most viszont az egy hetes mozgóátlag nem emelkedett sőt, a legutóbbi adatok alapján némi csökkenés tapasztalható nálunk. A másik hasonlóan sok fertőzött számú megyében, Nógrádban szintén csökkenés látható, Komárom- Esztergom megyében pedig stagnál az új megbetegedések száma március közepe óta.

 

A többi 14 megyében viszont még csak most kezd elfajulni a helyzet: egyre intenzívebben emelkedik a 7 napos mozgóátlag Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Békés megyében.

 

Ahhoz, hogy kiderüljön mennyire is hatásos a vakcina, mennyire fékezi meg a járványt az oltási program, még legalább néhány hétre van szükségünk a második oltás után.

 

Kérdés, hogy a huzamosabb ideig tartó terhelést mennyire fogják bírni a már most kimerült egészségügyi dolgozók és a kórházi ellátás.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: