2021. 03. 26., péntek, 10:14

Négynapos munkahetet vezetnek be Spanyolországban

Spanyolországban most négynapos munkahetet szeretnék bevezetni, amivel a dolgozóknak nem 40, csupán 32 órát kellene a munkahelyükön tölteniük.

Az ötletet és a tesztprogramot kidolgozó Más Pais politikai párt képviselője szerint ez egy olyan dolog, amire nagy szükség van manapság és azt is megmagyarázta, hogy miért:

Ez a döntés teljesen új irányba indítja el a gazdaságot, hiszen javítja az emberek egészségi állapotát, környezetvédelmi szempontból is előnyös, emellett növeli a produktivitást

Iñigo Errejón azt is hozzátette, hogy a több munkaidő nem jelenti azt, hogy a spanyolok jobban is dolgoznak - utalva ezzel arra, hogy az országban jóval magasabb a túlórák száma, mint a környező országokban.

 

A négynapos munkahetek ősztől tesztelnék, egészen három éven át és 3-6 ezer dolgozót érintene. A kormány körülbelül 50 millió euróval segíti majd azt a 200 céget, amelyek részt vesznek az átállásban.

Az egyetlen dolog, amire fokozottan kell figyelnünk, hogy a munkaórák valóban csökkenjenek – anélkül, hogy kevesebb fizetést kapnának az emberek, vagy elveszítenék a munkájukat.

– jelentette ki Héctor Tejero, a négynapos munkahét program egyik kidolgozója.

 

A pandémia miatt egyébként Új- Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern már a tavalyi évben előhozakodott a négynapos munkahét javaslatával, hiszen a járvány jelentősen megváltoztatta a munka és a magánélet közti egyensúlyt. Ezt szakvélemények is alátámasztották: a járvány következményeképp a dolgozók fokozottan szenvednek a kiégés mentális és fizikai hatásaitól és a munkahelyi stressz is megnövekedett. A négynapos munkahéttől most azt remélik, hogy csökken a stressz és az egészségügyi problémák, valamint nő a boldogságérzet, és ezáltal a produktivitás.

 

Ha beválik a teszt program, Spanyolország után talán más államokban is belátják ezt.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: