2021. 03. 25., csütörtök, 09:54

Elindult az idei Év Fája verseny - Nevezzétek kaposvári kedvenceiteket

Március 21-től nevezhetjük a kedvencünket az idei Év Fája versenybe. 

A versenyben előnnyel indul az a fa, amelyik őshonos faj, közterületen áll, veszély fenyegeti az életét, illetve ha sokan támogatják. Kora, mérete vagy szépsége viszont egyáltalán nem számít, nevezni a Madarak és Fák napjáig, azaz május 10-ig lehet ezen az oldalon, a fa vagy facsoport képével és történetével együtt.

 

A címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de korábban már jelölt fák is részt vehetnek a versenyben. Fontos kérdés, hogy az adott fát hányan támogatják, hány jelölést kap, ugyanis ez bizonyítja, hogy milyen szerepet játszik a közösség életében. Családok, iskolai osztályok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, vagy éppen civil szervezetek is nevezhetik a kedvenc fájukat.

Hogy melyik fák kerülnek be a 10 döntős közé, azt az Ökotárs szakmai zsűrije határozza meg. Ezután pedig a közönségen a sor: egészen júliustól októberig szavazhatnak, hogy melyik fa nyerjen. A címhez jár egy egészségügyi felmérés is, szükség esetén pedig egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap a fát jelölő személy.

Kivilágítva csodálhatjátok meg péntek este az Év Fájának választott Szabadságfát

Kivilágítva csodálhatjátok meg péntek este az Év Fájának választott Szabadságfát

Ahogy beszámoltunk róla, a 2019-es Év Fája versenyben a Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán található Szabadságfa is a jelöltek között volt. Csütörtök délután végre kihirdették a szavazás eredményét, ahol kiderült, hogy Kaposvárnak sikerült elhoznia a neves díjat!

A zsűri 10 éve választja ki a döntősök közül a Hős Fát is. Olyan fákat vagy facsoportokat nevezhetnek erre a címre, amelyek veszélyben vannak, és megmentéséért sikeresen küzdöttek vagy még most is küzdenek. A Hős Fa díjazással a zsűri elismeri azoknak a munkáját, akik tesznek a zöldterületek megóvása, megmentése érdekében. Ezenfelül az Országos Erdészeti Egyesület is kiválaszt és különdíjban részesít egy fát a döntősök közül.

 

 

Tavalyelőtt a kaposvári Szabadságfa nyerte el az Év Fája címet. A Berzsenyi Dániel Iskola udvarán álló tölgyet még 1929-ben ültették, amikor gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették.

 

Az októberi eredményhirdetés után a győztes fa automatikusan indul az Európai Év Fája címért is.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: