2021. 03. 24., szerda, 11:22

Iható vagy sem? Megvizsgálták a Zselic forrásainak minőségét

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói a Víz Világnapja alkalmából megvizsgálták a Zselic forrásainak vízminőségét, így kiderítették, hogy a Négytestvér-, a Csepegő-kő, a Csippány- és a Tókaji-forrás milyen vízminőséget képvisel. 

A kutatást a MATE intézet kaposvári munkatársai a hallgatókkal közösen végezték a Zselic területén megtalálható jelentősebb forrásoknál, így a a Négytestvér-, a Csepegő-kő, a Csippány- és a Tókaji-forrás vízminőségével kapcsolatban. Dr. Varga Dániel a MATE kutatója kiemelte 

A 20. század második felében jelentkező túlzott műtrágyahasználat miatt hazánk szinte teljes területén érzékelhető a nitrátszennyeződés, de más káros anyagok is megtalálhatóak a talajvízben és a források vizében. Ezek a szennyezett talajvizek ráadásul a felszín alatti sajátos körülmények miatt csak nagyon kis mértékben képesek az öntisztulásra

A vizsgálatok alapján a források vize kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos jellegű és egyértelműen csapadék eredetű, mely a felszíni vízgyűjtőjükön gyűlik és a talajrétegeken keresztül, hetek alatt éri a kibukkanások helyszínét. Ammónia-, nitrit-, nitrát- és szervesanyag-tartalmukat tekintve mindegyik forrás vize megfelelt az ivóvízminőségnek. 

 

Szintén jó hír, hogy az eredmények alapján a források vízbázisát érintő kommunális és mezőgazdasági tevékenységek nem jelentenek veszélyt a vízminőségre. Mindössze egy forrásnál jelentkezett magasabb nitrátkoncentráció, de az is határérték alatti mennyiségben.


Ki szokta látogatni a forrásokat?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: