2021. 03. 23., kedd, 11:34

Aggódik az Orvosi kamara, bezáratnák a bevásárlóközpontokat

Népességarányos halálozási mutatókban napok óta első helyen van a világon Magyarország, a kórházi osztályok túlnyomó része már COVID-osztály, az intenzív osztályok sokszoros túlterhelés alatt vannak - írja a Magyar Orvosi Kamara hétfői közleményében.

Reagált a Magyar Orvosi Kamara elnöksége a súlyosbodó járványhelyzetre. Közleményükben azt írták, a baj nagy, és ha nem vigyázunk még nagyobb lesz, a kórházak már önkénteseket is keresnek a kórházi munka segítésére. Az, hogy most hányan kerülnek kórházba és hány honfitársunkat veszítjük el a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén múlik, ezért erőltetett menetben kell folytatni az oltási programot, és erősíteni kell a személyes védekezést.

Nagy a baj - Covid önkénteseket toboroznak a kórházak, köztük a kaposvári is

Nagy a baj - Covid önkénteseket toboroznak a kórházak, köztük a kaposvári is

Előbb a Magyar Orvosi Kamra Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezete intézett felhívást a lakosság felé önkéntesek reményében, majd pedig már az Országos Kórházi Főigazgatóság is segítséget kért.

Arra kérik a lakosságot, hogy 

  • tervezzék meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum 1 alkalommal menjenek boltba,
  • közeledik a tavasz, az egyedül végzett kerti munka veszélytelen, de ne a barkácsáruház legyen az új pláza, ahol közösségi életünket éljük,
  • aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket,
  • ne látogassuk szeretteinket, ne találkozzunk barátainkkal, jelenleg ezzel vigyázunk a legjobban rájuk,
  • ne menjenek hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre,
  • kerüljenek minden halasztható utazást, belföldön is,
  • idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, hogy jövőre is meglocsolhassuk szeretteinket.

A kormányt pedig arra kérik, hogy 

  • azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát,
  • tiltsák meg közterületen 3 főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek,
  • rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

 

A napi megbetegedések, halálozások és kórházban ápoltak száma napok óta csúcsokat döntöget hazánkban, nem csoda hát a kamara közleménye.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: