2021. 03. 19., Péntek, 07:58

Orbán: Újabb egy hétig marad még minden korlátozás

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjút. Elmondta: legalább egy hétig még biztosan maradnak a korlátozó intézkedéseket. 1174 ember van lélegeztetőgépen, a járványügyi szakemberek szerint ez nem az a pillanat, amikor lazítani lehetne az intézkedéseken - írja a 24.hu.

Az utóbbi 24 órában  213 ember hunyt el és többen vannak kórházban mint valaha, 9 ezren gépi lélegeztetés nélkül is kórházban vannak, tette hozzá a kormányfő. Az egészségügyi személyzet mellett a medikusok, rezidensek készen arra, hogy segítsék a járványügyi védekezést, a védekezés kulcskérdése, hogy lesz-e elegendő számú személyzet az intenzív ágyak mellett.

A kormányfő arra is kitért, hogy a családok nehéz helyzetben vannak, mert otthon vannak a kisebb gyerekek, az ország további szigorító intézkedéseket már nagyon nehezen viselne el.

Jó esély van arra, hogy az iskolákat újra lehet majd nyitni

– fogalmazott. Szerinte arra is jó esély van, hogy a fiataloknak szabad nyaruk lesz. A kisvállalkozásokat arra kérte, hogy tartsanak ki a mostani nehéz helyzetben, mert a következő év már erős és bőséges lesz. Igyekeznek bértámogatást és újraindulási bérkölcsönt adni.

A húsvét külön járványügyi kezelést igényel majd, ezért egyelőre csak a következő egy hét korlátozásairól döntöttek. Egy hét múlva fogja bejelenteni a miniszterelnök, hogy a húsvéti nagyhéten milyen intézkedések lesznek. Minden héten 4-5-ször annyi embert oltanak be, mint ahányan megbetegszenek.

Lezárult az újranyitásról szóló konzultáció, az operatív törzs már készíti az újranyitási tervet, ennek középpontjában a beoltottak száma áll. Amint minden 60 év fölötti ember be lesz oltva, az lesz az a pillanat, amikor meg lehet indítani az újranyitást, de erre dátum még nincs. A mai napon fogja meghaladni a 1,5 milliót a beoltottak száma a miniszterelnök szerint. Akiknek van oltási igazolványa, bizonyos korlátozások alól felmentést kaphat, de azt a kormányfő nem részletezte, hogy konkrétan milyen könnyítésekről van szó.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: