2021. 03. 18., csütörtök, 10:00

Elhunyt a legendás szinkronszínész, Terrence Hill, David Attenborough, Charles Bronson magyar hangja

Szersén Gyula szinkronizálta többek között Charles Bronsont, David Attenborough-t, William Shatnert, de ő adta a hangját Harvey Keitelnek, Robert Duvallnak, Dennis Hoppernek, David Suchet-nek is, és korábbi szinkronokban Terence Hillnek is. 

Halálhírét lánya, Andrea szerda este osztotta meg a Facebookon:

Mély fájdalommal tudatom, hogy imádott Édesapám, Szersén Gyula 80 éves korában a mai napon tragikus hirtelenséggel örökre elaludt. Emléke szívünkben örökké él!

- olvasható a posztban

Szersén Gyula 1940. november 22-én született Budapesten. 1965-ben szerzett oklevelet a Színiakadémián, de már azt megelőzően, 1958-tól szerepelt az Állami Déryné Színházban és a Vígszínházban. 1965-től közel 40 éven át volt tagja a Nemzeti Színháznak, de tíz évig játszott a Gyulai Várszínházban, majd a Piccolo Színház társulatának tagja lett, és a Budaörsi Játékszínben is vendégszerepelt.

Szerepelt olyan nagyjátékfilmekben, mint a Viadukt és a Szamárköhögés, de tévés sorozatokban, a Szomszédokban és a Barátok közt-ben is. Mégis, legtöbbünkben legendás hangja maradt meg, hiszen évtizedeken át szinkronizálta Charles Bronsont, David Attenborough-t és William Shatnert, így utóbbit Szersén Gyula hangján hallhattuk a Star Trek-mozifilmekben és a T. J. Hooker című sorozatban is.

Meghalt Szersén Gyula Ő adta a legtöbbször hangját Harvey Keitelnek, Robert Duvallnak, Dennis Hoppernek és David Suchet-nek is, de hallhattuk korábbi szinkronokban a hangján Terence Hillt, illetve a Polip című sorozatban Michele Placidót, Cattani felügyelő megformálóját is.

1986-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2018-ban pedig a szinkronszakma életműdíjjal jutalmazta munkásságát.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: