2021. 03. 17., szerda, 11:39

Gyakoribb a szorongás és a depresszió - Egyre több nyugtatószert vesznek a magyarok

Ahogy a vírus a testet, a járvány a lelket támadja, mástól sem hangos a média, mint hogy a járvány következtében mennyien kerülnek kórházba, hányan vannak lélegeztetőgépen, ellenben  a pandémia okozta lelki megterhelésekről csak ritkán esik szó, pedig a stressz, a szorongások és a depresszió ugyanúgy a vírussal karöltve van jelen az életünkben.

Jogosan érezhetjük azt, hogy egy helyben toporgunk a vírus alatt, hiszen tavaly ilyenkor is nagyon hasonló volt a helyzet, nem is csoda, hogy a korlátozások, az ingerszegény élet, a bizonytalanság és a bezártság egyre csak fokozza a letargiát, ezért pedig egyre többen nyúlnak különböző nyugtatókhoz is. Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház sürgősségi szakorvosa a nemzetközi adatokat  ismertetve elmondta, hogy

2020-ban csaknem nyolcmillió adag nyugtatószer fogyott, félmillióval több, mint 2019-ben.

 

Tavaly a járvány miatt megháromszorozódott a depresszió tüneteinek aránya, ebből fakadóan 3.8 millió doboz vényköteles antidepresszánst váltottak ki az emberek a patikákban, ami 103 ezerrel több mint 2019-ben volt és ami nem mellesleg 21, milliárd forintot jelent – derült ki a Hiflylabs Zrt. Világgazdaságnak elküldött adataiból. Szorongáscsökkentőkből 34,1 százalékkal, antidepresszánsokból 18.6 százalékkal, altatókból 14,8 százalékkal többet váltottak ki a betegek.

 

forrás: NBC news

Az emberek fizikai és lelki értelemben egyaránt kimerültek. Emiatt várható, hogy az eddig még optimálisan funkcionáló személyeknél is megjelenhetnek pszichés tünetek vagy inadekvát magatartásformák.

Tehát miközben tűkön ülve várjuk, hogy a harmadik hullám végre lecsengjen, még az első és második hullám okozta veszteségeket sem sikerült maradéktalanul feldolgozni. A Magyar Pszichológiai Társaság Katasztrófapszichológiai Szekciója a nemrégiben tette közzé tanulmányát, melyben elemezte az elmúlt egy év pszichés következményeit, ami segít nehézségeink megértésében és kapaszkodókat adhat azok kezelésében. A tanulmányról kicsit bővebben pedig ITT olvashattok.

 

Fontos kiemelni, hogy a világon emberek milliói érzik magukat lehangoltnak, senki sincs egyedül ezzel az érzéssel és érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: