2021. 03. 16., kedd, 15:23

Nagyobb az érdeklődés a Balaton-parti házakra, mint valaha

Egyre többen akarnak vízparti házat, nyaralót vagy telket vásárolni: míg általában tavasszal indul be a nagy nyaralóvásárlási dömping, addig idén már januártól megbolydult az ingatlanpiac.

A járvány hatására tavaly ugyan kevesebb társasházi lakást vásároltak, és megnőtt a kereslet a kertes házakra, nyaralókra, de idén már mindegyik ingatlantípusra nagy az érdeklődés. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint a Velencei-tó mellett a Balaton a legnépszerűbb, főleg Siófok és annak környéke. A déli part legnagyobb városában már az év elején megjelentek a befektetők, és februárban sem csökkent az érdeklődés - írja az infostart.hu

Bár vannak, akik lakás céllal keresnek siófoki házat vagy lakást, a vevők túlnyomó többsége nyaralásra keresi a vízparti ingatlanokat. Az újépítésű ingatlanok növekvő árai miatt a vízparttól távoli telkek, panellakások és használt ingatlanok árai is emelkedtek. A belföldi érdeklődők mellett megjelentek a külföldi befektetők is Siófokon, azonban a koronavírus-járvány az ő szempontjukból különösen hátráltató tényező

 – mondta el Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója. Vannak olyan területek is a déli-parton, ahol már nem tudják kiszolgálni a vevőket, annyira megfogyatkoztak az eladó ingatlanok, még úgy is, hogy az utóbbi időben felmentek a négyzetméterárak.

 

A NAV forgalmi adatai alapján a 2020-ban eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára Zamárdiban (471 ezer forint) megközelítette, míg Siófokon (523 ezer forint) és Balatonlellén (522 ezer forint) át is lépte a félmillió forintos határt. Balatonföldváron (377 ezer forint), Fonyódon (376 ezer forint) és Keszthelyen (314 ezer forint), az átlagárakat természetesen nagyban meghatározza az eladott ingatlanok összetétele is.

 

Mivel folyamatosan növekszik a kereslet, az újépítésű ingatlanoknál akár többszöri áremelkedés is megfigyelhető. Ez ugyan nem rettenti vissza a vevőket, de maga az adásvétel elhúzódik, ugyanis sokan hitelt igényelnek a vásárláshoz.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: