2021. 03. 16., kedd, 10:38

A kormány szerdán dönt a folytatásról - Somogy megyében akár további szigorítások is jöhetnek

A jelenleg érvényes korlátozások március 22-ig vannak érvényben, de a kormány már március 17-én, szerdán dönt a folytatásról. A szakértők szerint nem sok esély van a szabályok enyhítésére a rekordokat döntögető járványügyi adatok miatt sőt, ha régiónként eltérő szabályozásokat léptetnek életbe, az Somogy megyét különösen rosszul érintheti, hiszen jelenleg a második legrosszabb a helyzet nálunk. 

Könnyen elképzelhető, hogy újabb "két hét" jön

Az előrevetített terv szerint március 22-től nyithatna újra ütemezetten az ország, de az egyre romló helyzet miatt a szakértők és maga a kormányfő nyilatkozata is épp ezek ellenkezőjét jósolják:

  •  Orbán Viktor vasárnap reggeli interjújában azt mondta: jelenleg még nem lehet megmondani, mikor lehet újranyitni. 
  • Szlávik János belgyógyász véleménye szerint nem szerencsés most a nyitáson gondolkodni, mert nagyon nehéz hetek jönnek, a vírus április-májusban lesz leszálló ágban.
  • Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője szerint akár régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket is bevezethetnek. 
Lakosságarányosan 5-ször annyi a fertőzött Somogyban, mint a környékbeli megyékben

Lakosságarányosan 5-ször annyi a fertőzött Somogyban, mint a környékbeli megyékben

Már februárban is kiemelkedően sok fertőzött volt Somogy megyében a hasonló népességű megyékhez képest, a legújabb adatok szerint tovább romlott a helyzet.

Régiónként eltérő szabályok?

Ha a tavaszi intézkedésekből és a járvány jelenlegi súlyosságából indulunk ki, a következő lépés nem az enyhítés, hanem akár a kijárási tilalom bezetése is lehet. Ahogy Galgóczi Ágnes is elmondta,

benne van a pakliban, hogy a különböző fertőzöttségű területek közötti átjárást korlátozzák, de dönthetnek például a nem létfontosságú üzletek bezárásáról is egyes megyékben, vagy a maszkhasználatot szigorítják, netán kötelező home-office-t rendelnek el bizonyos ágazatokban.

 

Somogy megyében még Pestnél is rosszabb a helyzet

Ha régiónként eltérő szabályokat vezetnek be, Somogy megye biztosan szigorításokra számíthat. A legjobb mutatók a helyzet súlyosságának összehasonlítására a népességarányos számok, melyek igencsak rossz képet festenek nálunk. Míg Pest megyében 100.000 ezer lakosra vetítve 701 új beteg jutott az elmúlt héten, Somogy megyében 770, ezzel egyedül Komárom-Esztergom megye előz minket 831-el.

 

Mit gondoltok, milyen döntéseket jelentenek be holnap?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: