2021. 03. 12., péntek, 10:42

70 fős bulikat, festményeket és a balatoni hetyegést is az OTP-től nyúlta a dél-dunántúli régióvezető

Éveken át károsította meg az OTP bankot a most 44 éves férfi, aki hamarosan bíróság elé áll. Ha beismerő vallomást tesz, 5 évvel megússza az egészet, ha viszont nem, akár dupla annyi időre is ítélhetik. 

A vállalkozó családból származó F. Balázs Kaposváron nőtt fel és a Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett, a szülei rengeteget dolgoztak, pénzükkel pedig takarékoskodtak, így tanulta meg ő is, hogy kell beosztani a pénzt. Gimnazistaként arról álmodott, hogy bankigazgató lesz, és ígéretes karrier előtt is állt, aztán végül teljesültek a vágyai.

 A legnagyobb hazai banknál én vagyok a legfiatalabb régióvezető, ez nagy megtiszteltetés. Sok feladat hárult rám, szeretem a csapatmunkát, erre építek ezután is. Nullától huszonnégy óráig mindenhol a céget képviselem. Sikerre akarom vezetni a csapatot! 

Ezt még 2007-ben nyilatkozta az akkor 30 éves bankár, amikor kinevezték az OTP Bank dél-dunántúli fiók ügyvezető igazgatójának. Azóta viszont elfogyott a lelkesedése, legalábbis a munka iránt. Kollégái azt mondták róla, hogy ritkán, hetente egyszer járt be dolgozni, többnyire a balatoni nyaralójában volt. A csapatot viszont sikerre vitte a maga módján: a pécsi titkárságon mindenki tudott róla, hogy a bankár mit művel, ezért sem derülhetett ki az OTP központjában: beosztottjaitól elvárta, hogy vezessenek útnyilvántartást és vegyék fel az ezért járó havi 10–15 ezer forintos költségtérítést, majd ezt a pénzt adják oda neki. 7 éven át ott trükközött a pénzzel, ahol csak tudott.

A nyarakat Fonyódon töltötte, ahol rendszeresen evett-ivott az egyik étteremben családjával, a fogyasztásokat felírták nekik, hónap végén pedig az OTP-nek állították ki az egyébként fiktív számlát. Otthonát is a bankkal szerződésben álló dekorációs céggel csináltatta meg, egyik sportoló barátjának egy festményt készíttetett, amit végül marketingtevékenységként számolta el és fizettette ki, szintén a bankkal. Még újságot sem vett soha, sofőrje hozta neki reggelente Pécsről, ahogy a nagybevásárlásokat is ő intézte. A negyvenedik születésnapját egy 70 fős bulival ünnepelte az egyik legmenőbb villányi borászatban, ez is több millió forintba fájt az OTP-nek.

A nagyvilági életnek aztán 2017 májusában vége szakadt, amikor egy belső vizsgálat lebuktatta a sikkasztó férfit. Azonnali hatállyal kirúgták néhány beosztottjával együtt.

 A pécsi bankár tulajdonképpen egy feudális hierarchiát épített ki beosztottjai között. A vádlott arra használta kapcsolatait, hogy rajtuk keresztül pénzt vigyen el az OTP-től. Fiktív számlákat állítottak ki a bank részére, a pénzeket pedig elsikkasztotta. Sok esetben volt valós szolgáltatás mögötte, mint szállodai és éttermi számlák, de többször előfordult, hogy a vállalkozók juttattak vissza pénzeket

- nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Kutas Tamás, a Baranya Megyei Fő­ügyészség szóvivője a Borsnak. Most a pécsi ügyészség 19 emberrel szemben emelt vádat, közülük nem egy bankár, étteremtulajdonos, borász, de építési cégek vezetői is vannak. Az elsikkasztott pénzből csupán 60 millió került elő aranytömbök, részvények, és készpénz formájában- ezeket mind zár alá vonták.

 

Az ügyészség vádalkut akar ajánlani a bankkárnak, aki ha bevallja tettét, ötéves letöltendő börtönbüntetést kaphat, ha azonban nem él ezzel a lehetőségével, és megkezdődik a büntetőper, akár 10 évre is elítélhetik.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: