2021. 03. 12., Péntek, 14:52

350 ezerre büntettek egy nőt drónozásért

Az új hazai drónszabályok megsértéséért több százezres bírságokra lehet számítani, egy nőt összesen 350 ezer forintra büntették, mert nem igényelt légteret és nem volt drón jogosítványa.

Az új szabályok szerint a repüléshez elengedhetetlen a drónvizsga, a regisztráció, a felelősségbiztosítás és a légtérhasználati előírások maradéktalan betartása, ám okoz némi problémát, hogy az Európai Unió január 1-től érvényes rendeleteitől eltérnek a magyarországi előírások, amelyeket több mint egy hónappal később vezettek be.

 

Jön a kötelező drónregisztráció, és változik a felelősségbiztosítás is

Súlyos büntetésre számíthat, aki nem tartja be az UAS-ekre, vagyis a pilóta nélküli repülőgépekre, drónokra vonatkozó szabályokat, amelyeket január 1-től alkalmaznak az Európai Unióban, míg a Magyarországon érvényes drónszabályok február 10-től léptek életbe.

Ezek alapján nem sorolhatók a játékok közé

  • a 250 grammnál nehezebb eszközök (Magyarországon 120 gramm a határ),
  • azok, amelyek a távpilótától 100 méternél messzebbre repülnek,
  • vagy amelyeken audiovizuális rögzítőberendezés van.

Vagyis ha valaki vásárol egy mini, 5×5 centiméteres készüléket néhány ezer forintért, de van rajta egy két megapixeles kamera, akkor már UAS-nek számít, ami azt jelenti, hogy az új szabályok szerint meg kell felelni a feltételrendszereknek. Így például regisztrálni kell ezeket drónokat itthon, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghatározott módon, és kizárólag eseti légtérrel lehetett használni őket.

Applikáción keresztül lehet felszállási engedélyt kérni

Ennek az alkalmazása is jelentős átalakuláson ment keresztül, mert amíg korábban kizárólag eseti légtér igénylésével lehetett magyar légtérben repülni, addig ez az EU-s rendeletek miatt már nem így van.

Az új EU-szabályok szerint már nem kell engedély a repüléshez, ám a magyar törvényhozók csavartak egyet rajta: ahol nem tilos a repülés, ott a HungaroControl mydronespace applikációján keresztül az adott pillanatban be lehet jelölni, hol szeretnék repülni, és máris megkapom a felszállási engedélyt

– mondta Sipos Attila RC-pilóta.

Ugyanakkor lakott terület fölött továbbra is kell eseti légteret igényelni – egy helyre egyszerre csak egy ember kérhet –, amelyet most már legfeljebb hét napra adnak ki, és eltörölték a 3000 forintos illetéket is, helyette 9000 forintos szakértői díjat kell fizetni légterenként, és még akkor sem biztos, hogy a távpilóta megkapja az engedélyt.

 

350 ezer forintos bírságot kapott egy nő

Itthon azonban nem volt olyan egyértelmű a történet, mivel az EU-s rendeletek január 1-től léptek életbe, míg a hazai szabályok február közepétől, így a joghézag miatt 30 napra ingyen lehetett légteret igényelni.

Ráadásul Magyarországon nem is volt lehetőség repülni januárban, vagyis aki felszállt, törvényt sértett.

Amikor leesett az első hó, egy hölgy felszállt, készített néhány képet a városról, odaadta a helyi újságnak, amely lehozta a fotókat. Néhány nappal később idézést kapott a rendőrségtől, hogy tanúként szeretnék kihallgatni jogosulatlan UAS-tevékenység miatt. Egyértelműen kiderült, bizonyítható volt, hogy ő repült, ám végül tagadta a cselekményt, így súlyos büntetést kapott

– mondta Sipos Attila, aki azt is elárulta, hogy a nő 140 ezer forintos szabálysértési bírságot kapott, mellé pedig 210 ezer forint bűnügyi költséget is kiszámláztak neki, mivel nem igényelt eseti légteret, és nem volt meg a jogosítványa a repülésre.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: