2021. 03. 11., csütörtök, 13:21

Áfakedvezménnyel mentenék meg a turizmust a magyarok

A magyarok 85 százaléka támogatja, hogy a turizmus szereplői valamilyen formában kapjanak áfakedvezményt, megmentve ezzel az ágazatot.

A javaslat az Európai Parlament szakbizottságában merült fel, mert hasznos eszköznek tartják a bajba jutott szektor szereplőinek likviditásának javítására. A Napi.hu és a Pulzus Kutató közös reprezentatív felmérése szerint alig 2 százalék tétlenkedne, a többiek szerint hathatós lépést kell hozni, hogy mentsék azokat, akiknek például be kellett zárniuk.

Tavaly a járvány miatt Magyarországon a szálláshelyek 58%-kal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak 2019-hez képest. Ez azt jelenti, hogy a magyarok 39 %-kal (összesen 9,6 millió), a külföldiek 77 %-kal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a hotelekben, hostelekben. A KSH adatai szerint az érintett cégek összes bruttó árbevétele 59 %-kal csökkent,  ami 228 milliárd forintos kiesést jelent. Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága (TRAN) megkezdte egy javaslatcsomag kidolgozását, hogy hatásos segítséget kaphassanak a turisztikai szereplők. Ez arra sürgeti a tagállamokat, hogy vonják be helyreállítási terveikbe az idegenforgalmi és az utazási szektort is. Ezenkívül az is szerepel a dokumentumban, hogy fontolják meg az áfa ideiglenes csökkentését is ebben a szektorban- ami nem egyszerű, ugyanis az adózás tagállami jogkörbe tartozik.

 

A Napi.hu és Pulzus Kutató 1000 embert kérdezett meg hazánkban, azt vizsgálva, hogy a társadalom mennyire támogatja a turizmus szereplőinek adókedvezményét. Ha ez megvalósulna, akkor is csak a nyitás után jelentene igazi hasznot, hiszen az áfa forgalomra rakodó teher. Ezzel a döntéssel a magyarok 85%-a egyetértene, közülük 52% csak a pandémia idejére tartja szükségesnek az adócsökkentést, míg 35% azután is fenntartaná, hogy helyreálljon a turizmus. Mindössze 11 százalék nem tartja ezt hatásos segítségnek, míg a maradék 2 százalék semmilyen lépést nem tenne.

 

A megosztottság viszont hatalmas, ha a lakóhely szerint nézzük a társadalmi álláspontot: míg a fővárosiak 32, addig a városiak 60, a falusiak 61 százaléka adná meg az adócsökkentést ideiglenesen a járvány idejére. A megyeszékhelyeken élők 42 százaléka is ezt a rövidebb kedvezményes időszakot támogatja. De a budapestiek 51, a megyei jogú városokban élők 41 százaléka a járvány utáni időszakra is engedné ezt.

 

Annyiban nem meglepő a fővárosiaknál a kiugró érték a hosszabb időszak mellett: a legsúlyosabban a budapesti turizmust sújtotta a válság.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: