2021. 03. 10., szerda, 09:45

Tudtad, hogy a jógának különböző fajtái vannak? Találd meg a megfelelőt - I. rész

Méregtelenítés, stresszcsökkentés, egészségmegőrzés. Ezekre mind jó a joga, mint sport, mégis különböző jógairányzatok vannak és mindegyik másra a legjobb. ugyan a célja mindegyiknek nagyjából ugyanaz, mégis van amelyik inkább meditatív, valamelyik pedig inkább az izmokra fókuszál. Összegyűjtöttünk pár jógatípust, ezek közül pedig kiválaszthatod melyik a legjobb számodra.

ASHTANGA VINYASA

Egyre ismertebb és egyre kedveltebb jógatípus. Sokan a modern jógának is nevezik. Egy nagyon aktív jógarendszer, amely kötött szériákkal dolgozik. A legismertebb az úgynevezett 1. széria, a jógaterápia. Nagyon nagy hangsúlyt fektet az energiatest aktivizálására a testzárakon keresztül, a figyelem, tekintet irányítására és a légzésre. A légzés kötött, szabályozott, sokak számára elsőre hihetetlenül nehéz. Célja, hogy végig fenntartsa a „tüzet”. Kezdő jógázók gyakran megrémülnek egy ashtanga jógaórán, mert haladó pózokkal dolgozik és erősen igénybe veszi a testet. Mindettől függetlenül hihetetlenül jó hatású, meditatív jógarendszer, amely a test-tekintet-légzéskontrollal egy transszerű tudatállapotot idéz elő a gyakorlás során. Elsősorban haladó, a hatha jóga alapvető ászanáit már ismerő és kivitelezni tudó gyakorlóknak ajánlják. Méregteleníti, fiatalítja a testet, kitisztítja a tüdőt, rendbeteszi a hormonháztartást és hihetetlenül jó alakformáló.

Mikor nem ajánlott: Komolyabb fizikai betegségek esetén, gyenge fizikai erőnlét, magas vérnyomás, cukorbetegség, érrendszeri problémák esetén ez a jógatípus nem, vagy csak szakember felügyelete mellett ajánlott.

 

A FORRÓ BIKRAM JÓGA

A nyugaton ismert Bikram órák különlegessége, hogy fűtött teremben, magas páratartalom mellett zajlanak. A teremben közel 40 fok van. Ebben a „melegben” az izmok tökéletesen ellazulnak, nyújthatóak. Ezt használja ki a rendszer. Az óra általában 90 perces és 26 kötött pózt, valamint 2 légzésgyakorlatot tartalmaz. Megalkotója Bikram Choudhury, aki elvitte Amerikába ezt a jógarendszert, ahol nagyon hamar híres és ismert lett. Hihetetlenül erősen méregtelenít, fiatalít, nyújtja az izmokat, erősíti az immunrendszert. Azoknak ajánljuk, akik méregteleníteni, fogyni szeretnének, emellett szeretnének gyorsan megszabadulni a stressz negatív hatásaitól.

Mikor nem ajánlott: Mivel 40 fokban végezzük a gyakorlatokat, a szív- és érrendszer extrém terhelésnek van kitéve. Bármiféle szív- és érrendszeri betegség esetén érdemes más jógatípust választani.

 

KUNDALINI

Sokszor az éberség és a tudat jógájaként emlegetik ezt az irányzatot. A kundalini jóga célja, hogy felébressze és felemelje az emberben a kundalininek nevezett spirituális energiát, megtisztítsa a testet és a tudatot. A mozdulatok és a légzés nagyon ritmikusak, szabályozottak, sokszor használnak vizualizációkat egyes gyakorlatokban. Elsősorban az érzelmi és mentális problémák feloldására, a stressz levezetésére, saját spiritualitásunk kibontakoztatására alkalmas a rendszer.

Mikor nem ajánlott: Mivel kötött és az érrendszert olyakor megterhelő légzéssel dolgozik, tüdő és érrendszeri problémák esetén nem ajánlott, vagy konzultáljunk szakemberrel kundalini jógagyakorlás előtt!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: