2021. 03. 09., Kedd, 09:23

Amerikában már bulizhatnak a beoltottak

Azt tudjuk, hogy a járvány leküzdéséhez arra van szükség, hogy minél több ember beoltassa magát közben viszont felmerült a kérdés, hogy kapnak-e valamilyen engedményt azok, akik már túl vannak rajta. Az Egyesült Államokban átmenetileg megválaszolták a kérdést, a szabályok alapján pedig örülhetnek a beoltottak, de előfordulhat, hogy nálunk is hasonló szabályozással kell számolni. 

Jó hír a bulizni vágyóknak

A szérumot már megkapottak tarthatnak beltéri összejöveteleket olyanokkal, akiket már szintén beoltottak, a szabadban ugyanakkor továbbra is arcmaszkot kell viselniük, valamint tartaniuk kell a megfelelő távolságot másoktól.

A nagyszülők is örülhetnek

Azok, akik megkapták a vakcinát, maszk és megkötés nélkül találkozhatnak a be nem oltott gyermekükkel és unokájukkal akkor, ha azok nem tartoznak egyetlen rizikócsoportba sem. Ugyanakkor ha egy barát vagy szomszéd is jelen van, már mindenkinek maszkot kell viselnie, és a távolságot is kötelezően tartaniuk kell egymástól.

No karantén

Aki már megkapta a vakcinát, annak nem kell karanténba vonulnia és tesztelni sem kell őt a kórokozóra akkor, ha volt fertőzött kontaktja – egészen addig, amíg nem produkál tüneteket. A beoltottaknak azonban továbbra is be kell tartaniuk az érvényben lévő szabályok legtöbbjét, vagyis egy közösségi térben például viselniük kell az arcmaszkot, és tartaniuk kell másoktól a 1,5 méteres távolságot.

Jelenleg az Egyesült Államokban 58,9 millió ember kapott már legalább egy adag vakcinát, és 30,7 millióan számítanak teljesen beoltottnak. Naponta átlagosan 2,16 millió adag vakcinát adnak be az orvosok.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: