2021. 03. 08., hétfő, 14:11

Saját fényképeik buktatták le a balatoni óriás ponty tolvajokat

Két férfi két hatalmas - egy 28 kilós és egy 17 kilós - balatoni pontyot fogott ki, majd adott el egy horgásztó gazdájának, de lebuktak. Lopás és orgazdaság miatt emeltek vádat ellenük.

A horgászengedéllyel rendelkező 37 éves férfi és társa

2020 júniusában Balatonkenesénél fogtak ki, majd adtak el egy 17 és egy 28 kilós pontyot.

Ezeket a halakat – az érvényben lévő rendelkezések szerint – vissza kellett volna engedniük a tóba. A nagyobbik, 28 kilós óriási halat egyébként – néhány korábbi fotó tanúsága szerint – már többször is kifogták a tóból, de rendre vissza is engedték. 

Ezzel szemben a férfi és bűntársa

a két halat a kifogásuk után egy Tolna megyei horgásztó gazdájának adta el, aki 345 000 forintot fizetett a két állatért. 

A két hal közül az egyiket később az ő tavából más horgászok kifogták, és erről képet is közzétettek az interneten. Ezen a fotón aztán a balatoni halgazdálkodást végző gazdasági társaság tagjai

felismerték, hogy arról a halról van szó, amelyet a Balatonból már többször is kifogtak.

Ezt amiatt is tudták megtenni, hogy a halnak – a nem hétköznapi méretén felül – van néhány jellegzetes sérülése, amelyek lehetővé teszik azt, hogy egyértelműen azonosítsák. 

A társaság munkatársai jelezték a horgásztó gazdájának, hogy az állat a Balatonból lett áttelepítve a horgásztóba. A gazda a hal következő kifogásakor értesítette őket, és visszaszállították az állatot a Balatonba. A kisebbik, 17 kilós halat nem lehet egyértelműen azonosítani.

Emiatt az azt eladó horgásznak végül 107 000 forintos kártérítést kellett fizetnie. 

Ezenfelül az ügyészség vádiratában a büntetlen előéletű terheltekkel szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak, a horgásznak a bűncselekménnyel szerzett haszna erejéig pedig vagyonelkobzást is indítványozott.

A bíróság a két terheltet 2-2 év próbára bocsátotta.

 

Ezenkívül a lopás elkövetőjével szemben a bűncselekménnyel szerzett haszon értékében vagyonelkobzást alkalmaztak. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: