2021. 03. 08., hétfő, 10:39

Ma 100 éve, hogy megszületett a leghíresebb magyar rajzfilmek atyja

"Füllentett a hüllő, ez a vén bolondos. Csak úgy rektor úr ő, ahogyan én orvos. Beszél majd az utókor hahaha (kiről?) Dr. Bubóról!" Ki ne ismerné ezeket a sorokat, hiszen generációk nőttek fel az olyan közkedvelt magyar rajzfilmeken, mint a Kérem a következőt!, a Mekk mester, vagy éppen a Mézga család?! Megalkotójuk, Romhányi József ma ünnepelné a 100. születésnapját.

Az 1921. március 8-án, Nagytétényben született fiú muzsikusnak készült, és a Székesfővárosi Felsőbb Zenei Iskolában tanult, brácsán játszott. A híres zeneszerző, Kemény Egon bemutatta a Magyar Rádió dolgozóinak a fiatal Romhányit, aki már akkor is tehetséges zenész, és még tehetségesebb költő volt. Akkor azonban még nem jártak sikerrel, viszont nem sokkal később, amikor az első dalszövegeit bemutatta, már nagyon is felfigyeltek rá. Nemcsak verseket, de operetteket is írt ekkoriban.

 

 

1951-től a Magyar Rádió dramaturgjaként, 1957-től az Állami Hangverseny- és Műsorigazgatóság művészeti vezetőjeként dolgozott, 1960–1962 között pedig a Magyar Televízió szórakoztató rovatának művészeti vezetője volt. 1962-től haláláig a Rádió Zenei Főosztályának dramaturgjaként dolgozott.

Olyan operák szövegkönyvét írta, mint a Sugár Rezső Hunyady című oratóriumának, Horusitzky Zoltán Báthory Zsigmond és Ránki György Muzsikus Péter. De ő fordította a Macskák című musicalt magyarra. Forgatókönyvíróként is megcsillogtatta tehetségét, a Lúdas Matyi című rajzfilmnél, míg a Nepp József által rendezett Hófehérnél a dramaturg szerepét töltötte be.

De igazán a rajzfilmek frappáns szövegeivel robbant be. Neki köszönhetjük a Mézga család , a Kérem a következőt! és a Mekk mester kiváló, pörgős párbeszédeit, és ő szedte rímekbe a tengeren túlról érkező Frédi és Béni magyar változatát.
 

Romhányi József 1983-ban megkapta az érdemes művész címet és ebben az évben adták ki verseskötetét, Szamárfül címmel.

 

A nagyszerű szövegíró, költő, író, műfordító 62 évesen, éppen születésnapja előtt egy nappal halt meg.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: