2021. 03. 05., péntek, 11:05

Felébredtek téli álmukból a medvék Erdélyben

Az enyhébb időjárás előcsalogatta a medvéket Erdélyben: egyelőre kárbejelentés nem érkezett, a későbbiekben viszont a lakosok számítanak rá, hogy házi-, és haszonállatokra támadnak a magukhoz tért medvék.

Mivel a medvék mára túlszaporodtak Erdélyben, nincs elég élelem az összes vadnak, éppen ezért támadnak sokszor háziállatokra is, bár a vadásztársulatok szerint egyelőre ez még nem következik be - írja a Székelyhon.

Attól függetlenül, hogy kárbejelentés még nem érkezett hozzájuk, egyértelműen aktívak a medvék a Csíki-medencében

–mondta el Hadnagy Lehel, a Szilos Vadásztársulat igazgatója.

 

 

A nagyvadak ilyenkor még lárvákat, friss füvet esznek, illetve a fiatalabb fenyők kérgét hántják le, hogy hozzáférjenek a fa nedvéhez. Azonban a szarvasok és vaddisznók számára ételszórókba kihelyezett gabonát is rendre megdézsmálják, ezzel elűzve a többi állatot.

Nekünk kötelező etetni a szarvasokat, valamint a vaddisznókat, és az a probléma, hogy a medvék előlük veszik el az élelmet. Tudni kell, hogy ősszel és tavasszal nagyjából azokon a helyszíneken tartózkodnak a medvék, ahol születtek. Ilyenkor látszik a legjobban, hogy mintegy tizenötször annyi egyed van nálunk, mint amennyi élhetne a területen

 – ezt már Gábor László, a Gyergyószentmiklósi Vadgazdálkodási Egyesület vezetője nyilatkozta. Április- május környékén, amikorra helyreáll az emésztőrendszerük már elejtik a haszonállatokat is. A megfigyelések szerint a fiatalabb medvék 3-4 bocsot hoznak a világra, ezért olyan nagy a túlszaporodás.

A téli álmot alvó nagyvadakra az utóbbi időben jellemzővé vált, hogy inkább már csak a hidegebb időszakokban húzódnak vissza a magasan fekvő területekre.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: