2021. 03. 05., péntek, 14:57

A vitorlázók örülhetnek, a fürdőzök kevésbé: megszűnhet a balatonföldvári szabadstrand

Veszélybe kerülhet a közkedvelt balatonföldvári Szabad Strand a kikötő bővítése miatt. 

A balatonföldvári kikötőben jelenleg 350 kishajó fér el, ezt fogják hamarosan bővíteni, a tervezetről pedig egy videó is felkerült korábban a YouTube-ra. Ebben azt ígérik:

  • 63 db 15 méteres, és 112 db 11 méteres vízforgatásos rendszerű kikötőhely épül 
  • az elektromos hajók akkumulátoros töltési lehetőséget kapnak
  • meghagyják az ősfákat, de a zöldterület megújulna
  • sólyázási lehetőségeket ígérnek kishajósok számára
  • a part és a mólószár egész évben bejárható lenne

A videóból az is kiderül, hogy a Nyugati Strand területe megmaradna, ugyanakkor a Szabad Strand veszélybe kerül a beruházás miatt. A törvények szerint ugyanis nemcsak olyan helyen tilos fürdeni, ahol azt tábla jelzi: egy 2002-es rendelet kimondja, hogy tilos fürdeni hajóútban,  hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében. De idetartoznak többek között a kikötők, az úszóműves kikötőhelyek, hajóhidak is. Erre hívta most fel a figyelmet Balatonföldvár hivatalos oldala is, ahol leírták:

Egy magát civilnek mondó szervezet interneten és sajtótájékoztató keretében hangoztatott jogszabály értelmezése alapján kikötők 100 méteres körzetében tilos a fürdőzés. Ha a jogalkotói szándékot valóban így kell értelmezni Földváron a “Szabad strandon” és a Riviéra szálló strandján is megszűnik a fürdési lehetőség(lásd fénykép). De hasonló helyzet fog előállni pl. Szemes, Lelle, Boglár és valamennyi kikötővel rendelkező Balaton parti településen, ahol a kikötő szomszédságában strand található. Reményeink és terveink szerint is, ezek a strandok megmaradnak, hiszen mióta világ a világ a Magyar Tengeren békésen megférnek egymás mellett a strandok és a kikötők.

 

Azok, akik a kikötő bővítése mellett foglalnak állást még egy Facebook oldalt is létrehoztak Mentsük meg Balatonföldvár kikötőjét néven.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: