2021. 03. 04., csütörtök, 11:52

Állati intelligencia: ez a tengeri élőlény éppolyan okos, mint egy gyerek

Egyes állatok képesek minden elvárást felülmúlni,  így hallhattunk már különösen értelmes, kártyákkal kommunikáló gorilláról, csimpánzról ami megtanult rajzolni és festeni, vagy éppen kitűnően tájékozódó életmentő kutyáról. Most egy kísérletnek köszönhetően a tintahalak is bizonyították rátermettségüket. 

 

Sok videót láthattunk már, amelyben a Stanfordi Pillecukor kísérletet mutatják be: eredetileg gyerekekkel végeztették el a tesztet, ami azt vizsgálta, hogy mennyire tudják gyakorolni az önkontrollt. A kísérlet lényege, hogy a gyereket egy szobában hagyjuk egy pillecukorral együtt, és ha kibírja 15 percig, hogy ne egye meg, akkor kap az édességből egy másikat is.

Ugyanezt a kísérletet számtalanszor elvégezték már varjakkal és kutyákkal is: 

Az új kísérletben a Cambridge-i Egyetem hat tintahalat helyezett egy speciális tartályba, amelyben két zárt, de átlátszó falú kis kabin is volt. Ezekbe nyers királyrákot és a tintahalak kedvencét, élő garnélarákot tettek. Az már korábban kiderült, hogy nem eszik meg reggelire a rákhúst, ha tudják, hogy vacsorára garnélát kapnak, akkor azonban még nem tudták a kutatók, hogy ez összefüggésben van-e az önkontrollal.  Az ajtókra szimbólumok is kerültek, amelyek felismerésére már megtanították a tengeri élőlényeket, eszerint a kör nyitja az ajtót, míg a háromszög 10 és 130 másodperc közötti időn belül nyílik, a négyzet pedig zárt ajtót jelent.

A nem túl kedvelt, nyers királyrákot a nyitott ajtó mögé tették a kutatók, a garnélához viszont csak később férhettek hozzá a tintahalak. Ha a királyrák mellett döntöttek, a garnéla eltűnt, és a lezárt ajtó mögött maradtak elérhetetlenül. Amikor a tintahalak erre rájöttek, inkább vártak kedvenc eleségükre.

A tintahalak képesek voltak várni a jutalomra, akár 50-130 másodperces csúszást is toleráltak. Ez alapján a sokkal nagyobb agyú gerincesekkel, valamint a varjakkal és papagájokkal kerültek egy csoportba

- nyilatkozta a kutatást vezető Alexandra Schell.

Hogy mi az oka, vagy mivel függ össze az állatok önkontrollra való képessége, egyelőre nem lehet tudni, ugyanis ez az emlősöknél az eszközhasználathoz kapcsolódik.

 

A kutatók szerint a tintahalaknál ez a rejtőzködő természetükkel magyarázható, hiszen a többi ragadozóval szemben így védekeznek, miközben ők maguk is az ételre várnak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: