2021. 03. 03., Szerda, 13:19

Ezekre figyeljünk oda tavasszal Somogyban, ha óvni akarjuk az állatokat

Közel 100 éve vált szokássá Magyarországon a madarak téli etetése, azonban még mindig előfordul, hogy szükségtelenül még tavasszal is kerül eleség az etetőkbe, míg más kisemlősök pedig a kerti munkálatok miatt kerülhetnek veszélybe. Néhány egyszerű szabály betartásával viszont megóvhatjuk ezeket az állatokat. 

Még akkor sem könnyű észrevenni a kertünkben élő sünöket amikor résen vagyunk, de még nehezebb, ha éppen a rejtekükbe vackolják magukat. Pedig nagyon fontos odafigyelnünk a kertünk takarítása során, ugyanis az egyébként éjszakai állatok előszeretettel használják menedékként a levélkupacokat, gallyrakásokat.

A védett kisemlős (melynek természetvédelmi értéke 25 ezer Ft), a keleti sün nemcsak nappali búvóhelynek, vagy telelőhelynek választják a felhalmozott kerti hulladékot, de sok esetben a nőstények itt is ellenek. Éppen ezért annyira fontos, hogy odafigyeljünk rájuk, hiszen máskülönben egy egész süncsaládot kiirthatunk. Ha viszont betartjuk a természetbarát gallyrakáskezelést szabályait, akkor még sokáig vendégeskedhetnek kertünkben a kisemlősök.

Az első lépés, hogy a takarítás alatt ne vasvillával, hanem inkább a kerti szerszám nyelével, egy hosszú bottal vagy éppen kézzel forgassuk át óvatosan a kupacot. Így kiderülhet, hogy nincs-e alatta gyík, béka, vagy sün. A halmot magát rétegenként elbonthatjuk, fentről lefelé haladva.  Itt még mindig nagyon figyelmesnek kell lennünk, hiszen a sün mozgás vagy zaj hatására összegömbölyödik, tüskéivel felszúrhatja a leveleket, így nagyon nehéz észrevenni. Sőt, tavasz végén- nyár elején kis sünökkel is találkozhatunk, ezért még inkább oda kell figyelnünk.

A legfontosabb talán az, hogy soha ne gyújtsuk fel az avart (ami egyébként is illegális 2021. január 1-től), hiszen a sünök a veszély elől nem elmenekülnek, hanem összegömbölyödnek, és így elevenen égnek el.

Ha sünfészket találunk, ne vegyük magunkhoz a kölyköket, hanem egyszerűn pakoljuk vissza a fészekre az ágakat, leveleket. Hogy az avarkupac se csúfítsa el a kertünket, és a sünöknek is legyen menedékük, kialakíthatunk alternatív búvóhelyeket gallyakból, vagy használhatunk süngarázst is. Ezeket a kisemlősöket egyáltalán nem kell etetni, hiszen létfontosságú, hogy a pici sünök anyjuktól tanulják el a táplálkozási szokásokat, ráadásul a számukra természetellenes ételek emésztési- és növekedési problémákat okozhatnak.

Mikor hagyjuk abba a madarak téli etetését?

A madarakat viszont etethetjük, de csak télen. Tavasz közepétől már egyáltalán nincs szükség rá, hogy eleséget tegyünk ki az etetőkbe. Sokan nem is sejtik, de még a cinkegolyó is káros lehet tavasszal, ugyanis ezt pont a téli etetésre találták ki. Melegebb időben a cinkegolyóban lévő állati zsiradék megolvad és bomlani kezd, amitől a madarak megbetegedhetnek.

A költési időszakban a fiókákra is veszélyesek lehetnek a magvak, hiszen nem tudják megemészteni rendesen és megfelelő folyadékhoz sem jutnak így.

A Magyar Madártani Egyesület szerint fontos, hogy ha a magevők, mint például a tengelic, az erdei pinty, vagy a zöldike továbbra is látogatja az etetőnket, akkor március végéig, április elejéig még etethetjük őket, de a táplálék nagy részét inkább apró magvak és alma tegye ki. Csíráztathatunk kölest, vagy búzát, amit reszelt sárgarépával, tyúkhúrral keverve kiváló eleségforrása lesz a madaraknak. Áprilistól pedig már megújul a rovarélet, rügyeznek a fák és a friss fűtakaró is kiváló élelemforrás lehet nekik.

Az etetés helyett nyáron inkább fordítsunk nagy hangsúlyt az itatásra, és az odúépítésre.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: