2021. 03. 01., hétfő, 10:28

Mától Kaposváron is bűncselekménynek minősül a hálapénz adása - Akár 1 év börtön is járhat érte

Tavaly decemberben szellőztették meg a 2021 márciusától életbe lépő egészségügyi korszakváltás szabályait, melyek egyik nagy vitát kiváltó pontja, hogy szabadságvesztéssel büntethetik a hálapénzt elfogadó orvosokat, de a betegek ellen is büntetőeljárás indulhat. Mostanra tisztázódtak a lehetséges büntetési tételek, és az is hogy kik tesztelik az orvosokat.

A hálapénz elfogadását a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) egy új, 50 fős főosztálya ellenőrzi március 1-jétől. Az ellenőrök azt tesztelik, hogy az egészségügyi dolgozók elfogadnak-e "vesztegetésre kínált" pénzt, vagy más "jogtalan előnyt". Tetten érés esetén a főosztály feljelentést tesz, az egyedi elbírálás alá eső esetek ítéleteit a bíróság mondja ki.

Ha valakit tetten is érnek, az NVSZ hálapénzre specializálódott csoportja feljelentést tesz, majd innen minden ügy egyedi elbírálás alá esik, az ítéletet végül a bíróság mondja ki.

A hálapénzt elfogadót akár három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. 

Fontos tudni, hogy a hálapénz adása ezentúl vesztegetésnek, azaz bűnycselekménynek minősül, így a betegek ellen is büntetőeljárás indul feljelentés esetén.

 

A hálapénzt adó beteg 1 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: