2021. 02. 24., Szerda, 14:55

Ne hagyd ki a kiskedvenced sem a jógából – mutatjuk milyen a kutyás jóga

A koronavírus óta egyre több ember kezdett el otthon mozogni, hiszen a fitnesstermek bezártak, viszont a négy fal között is rengeteg lehetőségünk van arra, hogy sportoljunk. Ha valaki, akkor a kiskedvenceink szerették a karantén időszakot, mivel még több időt tölthettek a szeretett gazdikkal, őket viszont a testmozgásba is bevonhatjuk.

Rengeteg jógapozíciót az állatok inspiráltak, ezek között megtalálható a lefelé néző kutya is, de van macska-, galamb-, és krokodilpóz is. A kutya jógát egyébként doga néven is szokták emlegetni, az angol dog és yoga szavak összetételéből. A doga az amerikai Suzi Teitelman „találmánya”. Kb. 20 évvel ezelőtt kezdte el a jógaoktató bevonni a kutyákat jógakurzusaiba. Azóta számos doga trénert vagy kutya jóga trénert képzett ki. Ennek során elsősorban nem arról van szó, hogy a kutyák együtt csinálják az ászanákat gazdijukkal – mivel az ebek természetesen nem tudnak minden gyakorlatot elvégezni az emberrel párhuzamosan. Azonban már az is pozitív hatással van a kutyusora, ha megfigyelhetik gyakorlatozó gazdijukat vagy mellette feküdhetnek közben.

Alapvetően a jóga egy nyugodt, lazító mégis erősítő mozgásformaként van a tudatunkban, ezért furcsa lehet, hogy egy-két virgoncabb kutyus gazdája már húzza a száját az ötlet hallatán, pedig nem kell, hogy ez egy szigorúan csendes és nyugalmas sport legyen. A jóga a mentálisegészségre nézve is kitűnő mozgás, ezt viszont meg lehet spékelni a kiskedvenceinkkel is, akik esetleg összenyalják közben az arcunkat, mi pedig nevetésben törünk ki, így a kutyáinkkal is egy szintre emelhetjük kapcsolatunkat. Ha a gyakorlatok közben a kutya utánozná, amit csinálunk, ami nem ritka, akkor jutalmazhatjuk jutalomfalattal is, így ösztönözve az ebet arra, hogy pontosan ezt kell csinálnia. Ha mégsem sikerülne együtt mozogni, csak élvezzük a mulattató kikapcsolódást.

Te már próbáltad?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: