2021. 02. 19., péntek, 10:34

Két halálos baleset is történt rövid időn belül Somogyban

A téli időjárással megváltoznak az útviszonyok, a csúszós útfelületeken történő közlekedés fokozott figyelmet és óvatosságot kíván. 2021. február 17-én délelőtt Somogyszilnél egy 29 éves nő, 18-án este Pogányszentpéternél egy 27 éves férfi vesztette életét közúti közlekedési balesetben.

Brutális baleset Somogyszilnél - Kamion és személyautó ütközött, egy 29 éves nő meghalt

Brutális baleset Somogyszilnél - Kamion és személyautó ütközött, egy 29 éves nő meghalt

Szerda délelőtt frontálisan ütközött a 6507-es úton Somogyszil külterületén egy teherautó és egy személyautó. Az autót vezető 29 éves somogyszili nő a helyszínen életét vesztette.

A hirtelen, sok esetben csak szakaszosan csúszóssá váló utak nem csak a kezdő, kevés gyakorlattal rendelkező vezetőket, hanem a tapasztalt, rutinos sofőröket is próbára teszik. Jó eséllyel azonban ez a két tragédia is megelőzhető, és elkerülhető lett volna a megváltozott útviszonyokhoz való alkalmazkodással.

 

Pogányszentpéternél egy 27 éves férfi vesztette életét

A balesetmentes közlekedés érdekében érdemes megfogadni a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásait:

  • A járművekkel indokolt nagyobb követési távolságot tartani, figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására! A rossz látási viszonyok közepette kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek világító berendezéseinek működőképességére, azok használatára és megfelelő tisztítására, karbantartására! Ugyanilyen fontos, hogy a szélvédők tisztántartására szolgáló berendezések üzembiztosan működjenek!
  • A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 fok alatt már nem teljesíti feladatát.
  • A hosszabb útra indulók mindenképpen ellenőrizzék járművük világító-, és fékrendszerét, a gumiabroncsokat, akkumulátort, szélvédőmosó folyadékot és az ablaktörlők állapotát. Jó szolgálatot tehet az autóban kesztyűs jégkaparó, jégoldó spray és pokróc. Fontos, hogy a járművezetők folyamatosan tájékozódjanak a várható időjárásról és lapátot, hóláncot is tegyenek a járműbe. Továbbá mindig legyen a járműben folyadék, ennivaló, meleg takaró.
  • A téli időszak a gyalogosok közlekedésére is veszélyt jelenthet. A csapadékos, illetve csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: