2021. 02. 18., csütörtök, 10:47

Durván megugrott tavaly a balatoni horgászati bírságok összege a sok zöldfülű miatt

A balatoni horgászatra is kihat a koronavírus okozta járványhelyzet, miután a korlátozások hatására különösen népszerűvé vált a horgászás. Sokan kevés ismerettel, engedély nélkül kezdtek el horgászni, a büntetések emiatt tavaly rekordokat döntöttek, a közel 18 milliónyi bírság több mint négyszerese a 2018-as összbüntetésnek.

Népszerű a hálós halászat és a gereblyézés is

A szabályszegések miatt a társaság 17 halőre 815 közigazgatási, vagy rendőrségi feljelentést tett. A feljelentések száma már 2019-ben is növekedett, tavaly pedig már több mint háromszorosa volt 2017-hez és 2018-hoz képest. A 17 rendőrségi ügy többsége illegális hálós halászat, gereblyézés miatt született.

A legmagasabb, orvhalászatért kiszabott bírság tavaly 235 ezer forint volt. 

 

Sokan pecáznak engedély nélkül

A leggyakoribb a megfelelő engedély nélküli horgászat, ezzel 323 esetben találkoztak. Ezt követte a megengedettnél több horgászfelszerelés, a fogási napló hibái, a nem megengedett méretű, vagy mennyiségű hal fogása. A legtöbb intézkedésre a tihanyi partszakaszon volt szükség, amit Siófok, majd Balatonkenese követett.

 

A siófoki partszakasz az egyik legnépszerűbb a horgászok körében

 

Pestiek túlsúlyban

A legtöbb szabályszegő Pest megyéből érkezett, 34 volt külföldi. Kirívó szabályszegések miatt egyesektől akár 5 évre is meg lehet tagadni a területi jegy kiadását. Tavaly, december elejéig 89 esetben történt ez meg a Balatonnál. Az egyikben 23 süllő kifogása miatt szabtak ki 178900 forint bírságot, és tiltották el a horgászt 21 hónapra állami jegy, illetve 5 évre balatoni területi jegy megvételének lehetőségétől.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: