2021. 02. 11., Csütörtök, 18:55

Annyi pozitív hatása van a futásnak, hogy ha mindezt átolvasod, máris indulsz!

Mint minden sporttevékenységnek, úgy a futásnak is vannak kiemelkedő hatásai és ezek közül a mentális egészségre gyakorolt hatásai mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Ha még nem döntötted el milyen sportba vágnál bele szívesen, akkor az egyik legegyszerűbb választás a futás lehet. Hogy miért a futás? Összeszedtük pár pontba, hogy milyen jótékony hatásokkal jár, ha ezt a mozgásformát választod, mert a boldogságérzet növelésétől egészen az állóképesség fokozásáig tudunk felsorolni párat.

Javítja a hallást

Nem olvastál félre semmit, valóban így van. A futás fokozza a vérkeringést a fülben is, ezzel pedig sokkal egészségesebbé és élesebbé teszi a hallást.

Szuper zsírégető

A kardiók közül az egyik leghatékonyabbnak tartják a futást. Tökéletes kalóriaégető, sőt, órákon belül már az anyagcserét is fokozza.

Csökkenti a stresszt

Az aerob mozgásformák (úgy, mint a gyaloglás, az úszás, a futás és a kerékpározás) megemelik a szervezetünkben lévő szerotonin és norepinefrin sejtek szintjét, ezektől pedig könnyeben megbirkózunk a stresszel. A stressz mellett pedig a depresszió és migrén ellen is szuper mozgásforma.

Csökkenti a függőséget

Olyan rossz szokásokra gondolunk, mint a dohányzás, alkoholfogyasztás vagy nassolás. A rendszeres futás bizonyítottan segít a szenvedélybetegeken, ezeket pedig 3 hét elteltével már érzékelni lehet.

Javítja a tüdőkapacitást

Nem okoz meglepetést a tény, hogy a tüdő jelentősen igénybe van véve futás során, hiszen Körülbelül tízszer annyi oxigént használunk ilyenkor, mint egyéb tevékenységek közben.

Javítja a kognitív funkciókat

A futástól élénkebbek lesznek, valamint javul a memóriájuk és az emlékezőképességük is. Érdekesség, hogy ez a pozitív hatás az aerobic órák után is jelentkezik, tehát minden életkorban ajánlott napi pár perc ugra-bugra és kocogás!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: