2021. 02. 08., hétfő, 10:42

Hivatalos: 91,6 %-os hatékonyságú a Sputnyik V

Az eredményt egyelőre a 20 ezer emberen elvégzett harmadik fázis bizonyítja.

A világ egyik legelismertebb orvosi szaklapjában, a Lancetben jelent meg az a hivatalos vizsgálati eredmény, amely a harmadik klinikai fázis vizsgálata után 91,6 %-os hatékonyságúnak minősítette a Szputnyik V vakcinát. További fejlemény, hogy az eddigi eredmények szerint nincsenek komolyabb mellékhatásai az oltásnak és az idős korosztálynak is biztonságosan beadható. Erre az OGYÉI nyilatkozata is ráerősít, miszerint a vakcina 90% feletti hatékonysággal bír, így a beoltottak már nem fognak szembesülni súlyos tünetekkel akkor sem, ha a védettség kialakulása után elkapják a koronavírust, jóllehet a harmadik klinikai fázist még csak 20 ezer emberen tesztelték, emlékeztet a The Wall Street Journal.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ már korábban engedélyezte az orosz vakcina használatát itthon, egymillió ember beoltását lehetővé tevő, 2,5 millió adag orosz vakcinát várunk. Előző hét kedden pedig már meg is érkezett az első 40 000 adagnyi szállítmány hazánkba.

Talán az elmúlt napok legmegosztóbb nyilatkozata a témában az országos tisztiorvos, Müller Cecília kijelentése és Orbán Viktor miniszterelnök beszédének egy részlete volt: 

Kizárólag orvosi javallatra előfordulhat, hogy az orvos előnyben részesíti az egyik vakcinát a másikkal szemben a betege számára

nyilatkozta Müller.

Orbán Viktor pedig a cseh kormányfővel tartott sajtótájékoztatón a következőket tette hozzá: 

Magyarországon az oltás önkéntes és ingyenes. Tehát amikor valaki elmegy az oltópontra – akik regisztráltak, azokat oltjuk be – ott közlik vele, hogy milyen vakcinát tudnak neki adni. És ha nem kell, akkor nem fogadja el, hanem elmegy a sor végére, és ha van olyan vakcina, amilyet szeretne, majd ismét értesíteni fogjuk

 

 Jobban bíztok az orosz vakcinában?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: