2021. 02. 02., kedd, 10:33

Punxsutawney Phil! Ecc-pecc kijöhetsz! Mormota nap van!

Ami nálunk a medve, az egy pennsylvániai városban, Punxutawneyban a mormota. Február másodikán ott tartják a Mormota napot, ahol Phil a mormota megjósolja, hogy milyen hosszú lesz a tél, idén már 135. alkalommal 1887 óta.

Ez az ünnepélyes nap ebben a városban egy ősi hiedelemre vezethető vissza. Úgy hitték az emberek, hogy a téli álmot alvó állatok képesek megjósolni a tavasz közeledését akkor, amikor előbújnak odúikból.

 

 

Időtlen időkig ebben a hitben élő gazdáik előhúzzák vackából szegény mormotát, aki belesuttogja a fülükbe, hogy mikor lesz már végre tavasz. Ha meglátja az árnyékát, akkor még 6 hétig kitart a tél.

 

A mormotajós története régre nyúlik vissza. Az Észak-Amerikába költözött német telepesek az óhazában még sündisznó segítségével próbálták megjósolni, hogy elhúzódik-e a tél, de az Újvilágban mormotával helyettesítették az állatot. Nincs olyan ember, aki ne látta volna az Idétlen időkig című filmet, de ha mégis, annak ajánljuk megnézésre újra és újra és újra... Phil Connors szerint pedig ilyen lesz a tél. Egyetértünk!

 

 

Vajon idén mit jósol Phil?

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: