Itt a vége, a legjobb nyolc között búcsúztunk a világbajnokságtól

2021. 01. 27., Szerda, 22:38

Itt a vége, a legjobb nyolc között búcsúztunk a világbajnokságtól

via

Őrületesen izgalmas mérkőzésen, három góllal kikapott Magyarország az egyiptomi férfi kézilabda világbajnokság negyeddöntőjében Franciaország ellen a hosszabbítást követően. A magyar válogatott ezzel az ötödik helyet megszerezve, a legjobb nyolc között búcsúzott a tornától.

Élet-halál harcra készült Magyarország a hatszoros világbajnok franciák ellen, a tét ugyanis nem volt más, mint a világ legjobb négy közé kerülése. A szakmai stáb döntése alapján Hanusz Egon, Nagy Bence, Borbély Ádám és Topic Petar maradt ki a 16 fős keretből. Bár az előzetesen kitűzött célt – bejutni a negyeddöntőbe – elértük, mindenki nagyon nagy lelkesedéssel, motivációval és tűzzel várta a találkozót.

Francia támadással kezdődött a mérkőzés, amely egy Mikler védéssel, majd jó védekezést követően egy labdaszerzéssel végződött. Mi lőttük a találkozó első gólját, Máthé Dominik talált be átlövésből. Négy és fél perc kellett ahhoz a franciáknak, hogy ők is betaláljanak (1:2). Mikler bravúrosan kezdte a mérkőzést, 6 perc alatt már négy védést is bemutatott, míg elől Lékai dobott egymás után két nagyon szép gólt (1:4). Kőkemény védekezést mutatott Magyarország a félidő elején, amit jól tükrözött, hogy a 9 perc után is csak egy gólnál tartott francia válogatott. A 10. perben egy emberelőnyös játékból Bánhidi talált be, amivel már 5 góllal vezettünk (1:6), majd ezt Lékai újabb gólja 6-ra növelte. A 12. percben talált be másodszorra Franciaország, de hamar jött rá a válasz Bánhiditól (2:8). A félidő felénél feljebb tudtak kapaszkodni a franciák és egy 3-1-es sorozattal feljöttek mínusz 4-re (5:9). Jött egy hosszabb, 9 perces magyar gólcsend, ami elsősorban a francia kapusnak, Gerard-nak volt köszönhető, aki sorozatban több védést is bemutatott. 10 perccel a félidő vége előtt újra visszajöttek a meccsbe a franciák, Remili góljával már csak egyre fogyatkozott az előnyünk (8:9). Bóka, Ancsin és Bodó góljainak, valamint Mikler védései után, 5 perccel a vége előtt, újra 3 góllal vezettünk (9:12). Amilyen jól kezdtük a mérkőzést, olyannyira vissza is estünk a mérkőzés utolsó harmadában, a sok technikai hibát kihasználva a franciák ismét egy gólra zárkóztak fel (12:13). Fél perccel a vége előtt időt kértek a mieink, majd két másodperccel a vége előtt Lékai egy nagyszerű lövéssel talált be a franciák kapujába. Félidőben Franciaország – Magyarország 12:14.

Miután az első félidő utolsó támadásában sikerült egy kétperces büntetést kiharcolnunk, így emberelőnyben kezdtük a második harminc percet. Az első 7 percben egymás után jöttek a gólok mind a két oldalon (17:19). A 39. percben azonban kiegyenlítettek a franciák egy gyors támadást követően, majd Valentin Porte szélső góljával átvették a vezetést (20:19). Kisebb tanácstalanság volt felfedezhető a mieink támadójátékában, nem igazán találtuk a rést a franciák védekezésén. De két jó Szita átlövést követően, majd egy Sipos találattal újra egyenlő volt az állás 15 perccel a vége előtt (22:22). Azonban egy nagyon gyors 2-0-s rohammal válaszoltak erre a franciák, amivel ismét náluk volt az előny (24:22). Nagyon jókor jött nekünk a franciák kiállítása, Bóka két gólt dobott egymás után, ezzel újra iksz lett (25:25). A franciák minden hibánkat könyörtelenül kihasználták, Lagarde átlövés góljával, a mérkőzésen először, hárommal vezettek (28:25). Hat perccel a vége előtt Székely Márton váltotta Miklert a magyar kapuban pár támadás erejéig, de ez sem segített rajtunk, támadásban teljesen szétestünk. Bóka nagyszerűen játszott, két és fél perccel a vége előtt az ő góljával mínusz kettőre zárkóztunk fel, majd Máthé Dominik bombájával egyre csökkent a hátrányunk (30:29). Fél perccel a vége előtt egy jó védekezést követően Bánhidi kiegyenlített (30:30). 17 másodperccel a vége előtt időt kért Franciaország, de nem sikerült gólt dobniuk, így nem dőlt el a rendes játékidőben a mérkőzés. Nehéz szavakat találni arra, hogy honnan jött vissza Magyarország a mérkőzésbe.

Kétszer öt perces hosszabbítással folytatódott a mérkőzés. A franciák kezdték meg a hosszabbítást azonban nem tudták betalálni az első támadásukból, ellenben mi igen, Bodó lőtt óriási gólt. Kentin Mahé hétméteresből egyenlített, majd Lagarde góljával a franciák kerültek előnybe az első öt perc leteltével (32:31). Mi kezdtük a hosszabbítás második részét, és egyből hetest is tudtunk kiharcolni, amelyet azonban Máthé Dominik nem tudott értékesíteni. Majd egy újabb pontatlan támadást követően a franciák könyörtelenül bevágták a 31. góljukat (33:31). Balogh Zsolt hétméteresből tudott szépíteni még, azonban a franciák nem engedték már ki a kezükből a végét és megnyerték a negyeddöntőt. A mérkőzés legjobbjának Bánhidi Bencét, a magyar válogatott beállósát választották meg. Végeredmény, hosszabbítás után Franciaország – Magyarország 35:32.

A mérkőzést követően így nyilatkozott Lékai Máté, a válogatott irányítója:

Büszke vagyok a csapatra, mert mindent megtettünk. Tudtuk, hogy nagyon erős együttes ellen kell játszanunk. Visszahoztuk három gólról, küzdöttünk, akartunk. Szívünket, lelkünket kitettük. Nem adtuk fel egy pillanatra sem. Ez a csapat nagyon együtt van, folyamatosan fejlődik, van arca, taktikája, de a legfontosabb, hogy egy igazi nagybetűs csapat.

A negyeddöntő többi mérkőzése is hozott bőven izgalmakat. Dánia nem bírt sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban Egyiptommal, azonban a büntetőpárbajban sikerült legyőzniük a házigazdákat. Spanyolország a 5 góllal győzte le a norvégokat, míg Svédország 12 góllal ütötte ki Katar válogatottját. 

Az eredmények alapján Magyarország az ötödik helyen zárta a tornát, amivel minden idők harmadik legjobb világbajnoki helyezését érte el.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: