2021. 01. 27., szerda, 09:35

Friss kutatás bizonyítja, hogy a pénz mégis boldogít

A pénz boldogít, de csak évi 75 ezer dolláros (2010-es árfolyamon 15 millió forintos) jövedelemig – ezt állította a Princetoni Egyetem két kutatója 2010-ben. Ez a tézis most megdőlt, de csak annyira, hogy kiderüljön: efelett is emelkedik a boldogságérzet.

Azt írták, kétfajta boldogság létezik: az aktuális érzelmi állapoton alapuló, tehát amikor valaki éppen nem stresszel, jó napja van, valamint az, amikor az ember átfogóan elégedett az életével.

 

Kutatásukban arra jutottak, hogy míg az anyagi biztonságból fakadóan az átfogó elégedettségérzet szinte korlát nélkül nő, az úgynevezett megélt jólét, tehát az aktuális boldogságérzet csak évi 75 ezer dolláros jövedelemig emelkedik.

Most egy olyan tanulmányt tettek közzé, ami cáfolja az előbbi tanulmány eredményeit, vagyis azt mondja „A megélt jólét a jövedelemmel együtt emelkedik, még évi 75 ezer dollár fölött is” 

A kutatás során összesen 33 391 amerikai felnőttet vizsgált egy Track Your Happiness  nevű, általa tervezett alkalmazáson keresztül, ahol a résztvevőknek naponta többször be kellett számolniuk az életükkel, jólétükkel kapcsolatos aktuális érzéseikről, tapasztalataikról – végül 1 725 994 beérkezett választ kellett kielemeznie a kutatónak.

Persze  a kutatás nem állítja, hogy a pénz lenne az egyedüli dolog, ami a boldogságérzetet befolyásolja. Kiderül belőle például, hogy

azoknál sokkal kisebb volt a boldogságszint ingadozása, akik már a kutatás elején azt állították magukról, hogy a pénz nem igazán érdekli őket

De volt egy még nagyobb törvényszerűség, amit megállapított: azok, akik közvetlen párhuzamot vontak a személyes sikerek és a pénzügyi sikerek között, szinte minden esetben boldogtalanok voltak. „Ez persze még nagyobb probléma, ha alig keresel valamennyit. De igazából nincs az a szint, ahol az, hogy valaki a személyes sikert a pénzügyi helyzetéhez méri, jól sülhet el. Gazdagabbnak lenni jó, de ha ezen görcsölsz, és erre alapozod az önértékelésed, az nem valami jó ötlet” – mondta a kutatás egyik gazdája.

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: