2021. 01. 23., Szombat, 12:23

Kétmillió adagnyi Szputnyik-V vakcinát vásárolt Magyarország

via

A magyar kormány megállapodott az oroszokkal, 3 lépcsőben összesen 2 millió adagnyi koronavírus-elleni védőoltás érkezik Magyarországra, mely 1 millió ember beoltására lesz elegendő.

A tárgyalásokat, s a végső szerződést titkosították, ám elmondható, hogy mind az oroszoknak, mind a magyaroknak előnyös az üzlet. Míg az európai vakcinabeszerzés közösen meghatározott piaci ára a Moderna és a Pfizer vakcináknak 14-18 dollár között mozog, addig az oroszokkal kötött megállapodás szerint kicsit kevesebb, mint 10 dolláros (kb. 3000 forint) áron szerezzük be adagját. Összesen körülbelül 5,9 milliárd forintot fizethetett értük a kormány.

Alapjába véve az Európai Uniós országok tagállami felelőséggel a saját országuk területén engedélyezhet gyógyszereket, oltásokat, ezt kihasználva jár már külön utakat a magyar kormány és tárgyal az oroszokkal, kínaiakkal és az izraeliekkel.

A magyar hatóságok engedélyezték az Oxford-AstraZeneca vakcináját is ám még meg kell várni, míg az európai hatóságok is engedélyezik, hiszen az európai vakcinabeszerzési program keretein belül vásároltuk a 4 dolláros készítményből. 2020 december végén az oxfordiak és az oroszok bejelentették, hogy közösen folytatják a vakcinafejlesztési programjukat, hiszen megegyezik a működési elve a két vakcinának.

A vakcinabeszerzés az orosz teljesítményétől függően akár 30 napon belül elindulhat, 3 lépcsőben 1-1 hónapos távlatokban: először 300.000 fő számára, majd félmillió, és végül 200.000 fő beoltására elegendő vakcina érkezik majd.

A nyugati szakértők is egyre biztatóbbnak találják a Szputnyik-V-öt, viszont elismerik, hogy a III. fázis kihagyásával és folyamatos tesztelésével nem keltettek sok bizalmat az emberekben, viszont a készítmény nagyon ígéretes, a technológia kiváló, ezen kívül előnnyel is jár: +2 és +8°C között szállítható, szemben a Pfizer -70°C-os készítményével.

Az ingyenes és önkéntes oltásra a vakcinainfo.gov.hu-n lehet regisztrálni.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: