2021. 01. 22., péntek, 09:18

Új keresztnevek 2020 - Volt aki Pandémiának keresztelte volna a kislányát

Ha Magyarországon valaki keresztnevet szeretne választani, akkor a férfi és női utónevek jegyzékéből választhat. A lista minden hónapban frissül, és most napvilágot láttak a 2020-ban bejegyzett nevek. Mostantól minden kislány lehet Altea, Elefteria, Valburga, a férfi nevek között egyre több az arab eredetű, mint az Oszama, Latif, vagy Farisz, az angol nevek pedig továbbra is népszerűek, mint a Lex vagy a Scott.

Tavaly dupla annyi kérelem érkezett a Nyelvtudományi Intézethez, mint az azt megelőző években, az intézet munkatársa szerint ennek az oka talán az lehetett, hogy a szülők jobban ráértek a neveken gondolkozni a járvány alatt.

Elefteria, Nabila és Szkott 2020 új nevei között

 Az intézethez 2020-ban 609 kérvény érkezett, de mindössze 46 női és 21 férfinév kapott zöld utat.

A kérelmezők nagy százaléka külföldön használt nevet szeretne bejegyeztetni. Ezek közt jellemzőek az olyan nevek, amelyek már anyakönyvezhetők, de csak a magyar helyesírásnak megfelelően. A szülők ehelyett az idegen írásmódot szeretnék használni

Példaként említette a következő neveket: Fanny, Monika, Zaya, Wanda, Jasmin, Dorothy, Jennifer, Antony, Theo, Lukas. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel Magyarországon jogszabály mondja ki, hogy csak a magyar kiejtést követő helyesírással lehet magyar állampolgárnak nevet bejegyezni, így a felsorolt alakok nem anyakönyvezhetők.

A jóváhagyott nevek nagy százaléka külföldön használt, idegen eredetű

Ilyen például a 2020-ban elfogadott női nevek közül a görög Altea, Elefteria, az arab Nabila, a német Lizel, Valburga, a francia Szolina, a spanyol Asella, az angol Héli. A férfinevek között szintén találunk arab (Oszama, Latif, Farisz, Fadi), német (Randolf), angol (Lex, Szkott), ónorvég (Ejnár) és héber (Raziel, Zetár) neveket.

Mindig akad pár hülye...

Számítani lehetett rá, hogy lesz aki a világjárvánnyal kapcsolatos nevet szeretne kérelmezni, nem is kellett csalódnia az intézetnek.

szerencsére nálunk csak egy ilyen névkérelem volt. Egy szülőpár a Pandémia nevet szerette volna a kislányának bejegyeztetni. Természetesen a nevet nem javasoltuk anyakönyvezésre.

 

A hagyományos nevek egyre ritkábbak

Dr. Raátz Judit beszélt arról is, hogy a „hagyományos” nevek eltűnnek, a nőknél gyorsabban, mint a férfiaknál. Nőknél az újszülöttek esetében nincs a száz leggyakoribb névben a Mária, Katalin, Erzsébet, de helyettük ezeknek a neveknek a rokon neveit használják, mint a Mira, Maja (Mária), Elizabet, Eliza. A férfinevek esetében viszont a száz leggyakoribb névben még ott vannak az olyan klasszikus nevek, mint a József, János, István és Sándor.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: