Beiktatták Joe Bident, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökét

2021. 01. 20., szerda, 19:32

Beiktatták Joe Bident, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökét

Január 20-án lezajlott Joe Biden demokrata elnök és Kamala Harris elnök-helyettes történelmi jelentőségű beiktatása.

A koronavírus természetesen ezt a hatalmas jelentőségű ceremóniát is felülírta: az elnöki beiktatáson rendszerint több ezres tömegek szoktak összegyűlni, hogy ünnepelhessék az új amerikai elnököt. Az egészségügyi intézkedések és a Donald Trump által szított két hete történt Capitolium-ostrom miatt a rendfenntartó erők soha nem látott készültséget rendeltek az amerikai fővárosba, Washington DC-be.

Történelmi fontosságú volt a 46. elnök beiktatása, hiszen amellett, hogy Joe Bident az amerikai nép - most már bizonyítottan is - törvényesen választott meg, Kamala Harris lett az első női, afro-amerikai és ázsiai felmenőkkel bíró elnök-helyettes az amerikai elnökségek történelmében.

Biden különleges kabinetet állított össze: az egészségügyi minisztere (Rachel Levine, Secretary of Health) az első Szenátus által is jóváhagyott transznemű nő, valamint a sajtóreferensei, szóvivői egytől egyig nők, ezzel is történelmet ír Biden.

Mivel az esemény a nyilvánosság előtt nem volt nyitott, így csak meghívott tagok, ex-elnökök vehettek részt rajta, az eseményt világszerte online közvetítették. Donald J. Trump leköszönt elnök nem vett részt az elnöki beiktatáson, ellenben Mike Pence leköszönt alelnök megtisztelte jelenlétével az eseményt. 

 

Trump ezzel is hagyományt tört, habár ez nem volt meglepő, miután Twitterén már korábban bejelentette, hogy nem fog részt venni az eseményen, Skóciába tervezett utazni egy birtokára, viszont azt a skót miniszterelnök személyesen utasította vissza, hivatkozva arra, hogy az országba csak nyomós indokkal léphet be nem skót állampolgár. 

 

Lady Gaga az amerikai himnuszt énekli

Trump amerikai idő szerint reggel 8-kor hagyta el családjával a Fehér Ház épületét és Marylandbe utazott egy katonai bázisra, majd onnan tér haza egy birtokára, Floridába. Trump a következő szavakkal búcsúzott:

Az elmúlt négy év fantasztikus volt, nagyon sokat értünk el együtt [...], kétségtelenül csodálatos munkát végeztünk.

- majd arra intett, hogy legyen jó életük az amerikaiaknak, nemsokára visszatér. Joe Biden a beiktatási ceremónián elmondott beszédében felhívta az amerikaiak figyelmét az elfogadásra és az egyesítésre, hiszen a mostani időkben rendkívül meg van osztva a társadalom.

Egy új amerikai remény-történetet fogunk írni, közösen.

Joe Biden beszédet mond

A világ szinte összes vezetője közleményben gratulált az új elnöknek, valamint várják a sikerekben gazdag közös munkát. A magyar kormány és a köztársasági elnök ezidáig nem adott ki nyilvános sajtóközleményt, melyben gratuláltak volna az új elnöknek. A Washington Post képgalériája az eseményről itt érhető el, a teljes közvetítést pedig itt tudjátok végignézni:

Kíváncsiak vagyunk.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: