2021. 01. 15., péntek, 10:34

A Xiaomi is feketelistára került az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok kormánya kilenc kínai vállalatot tett feketelistára, köztük a világ negyedik legnagyobb mobilgyártóját a Xiaomit is.

A leköszönő amerikai elnök, Donald Trump veresége óta mozgalmasan tengeti maradék napjait, több kínai céget tett tiltólistára, melyekről az amerikai kormány azt gondolja, hogy valamilyen kapcsolatban állnak a kínai hadsereggel. Trump a világ egyik legnagyobb mobilgyártóját a Xiaomit csütörtökön katonai feketelistára is tette. Az amerikai cégek nem fektethetnek be azokba cégekbe amelyek ezen a katonai feketelistán vannak, ezért tehát az amerikai cégeknek november 11–ig meg kell szabadulniuk a Xiaomi részvényeiktől. A Financial Times szerint, olyan cégek kerültek ebbe a kategóriába mint a Huawei vagy a világ legnagyobb dróngyártója, a DJI és ott van még a CNOOC is, a kínai nemzeti olajvállalat. 

Jogos?

 

Frissítés: A Xiaomi cége reagált cikkünkre, hivatalosan nyilatkozott az Egyesült Államok intézkedéseivel kapcsolatban: 

„A Vállalat minden országban, ahol üzleti tevékenységet folytat törvényesen, a helyi jogszabályoknak megfelelően működik. A Vállalat polgári célú termékeket és szolgáltatásokat állít elő a lakosság számára. Megerősíti, hogy a kínai hadsereg nem tartozik a tulajdonosai közzé és nem is áll annak ellenőrzése alatt, valamint nem minősül a “Kínai Kommunista Hadsereg Vállalatának”, ahogy azt az NDAA (honvédelmi engedélyezési törvény) meghatározta. A Vállalat megteszi a szükséges intézkedéseket a Vállalat és részvényesei érdekeinek védelmében. A Vállalat mérlegeli a lehetséges következményeket és felméri azoknak a teljes cégcsoportra gyakorolt hatásait. Amint esedékessé válik, a Vállalat újabb nyilatkozatot fog tenni.”

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: