2021. 01. 14., csütörtök, 13:48

COVID felmérés 2020, Magyarország - "Szándékosan szabadították rá az emberekre"

Oltassunk-ne oltassunk? Mennyire megbízható az oltás, és milyen módon tudjuk a leghatékonyabban megelőzni? Maszkkal? Kézmosással? Ezek a legmelegebb témák hónapok óta, és mindenkinek megvan a véleménye róla. A magyar társasalom nemzetközi összehasonlításban is erősen oltásellenes, és a megelőzéssel kapcsolatos eszközök tekintetében sem fogadják el sokan a tudósok véleményét. A Társadalmi Kutatóközpont (TK) hónapok óta készített felméréseket a lakosság körében COVID-19 témában, melynek eredményeit kedden ismertették. Számos meglepő statisztika született, melyek arra mutatnak, hogy még mindig rengetegen szkeptikusan állnak a pandémiához.  

"Szándékosan szabadították rá az emberekre"

Látható, hogy szeptembertől decemberig nem változott jelentősen a COVID-19 megítélése, de szeptemberben, amikor még alacsonyabb volt a fertőzések és a halálesetek száma, többen értettek egyet a járványveszélyt alábecsülő állításokkal. Novemberre és decemberre két állítás veszített nagyobb mértékben a népszerűségéből: hogy a koronavírus olyan, mint egy nátha, illetve hogy aki egészségesen él, annak nem kell félnie. 

A táblázatból jól kirajzolódik hogy meglepően sokan adnak teret az olyan összeesküvés elméleteknek, mint például hogy "a koronavírussal a hatalom célja a teljes kontroll megvalósítása", vagy hogy "szándékosan szabadították rá az emberekre".

 

 

Immunerősítés mindenek felett

Érdekes részeredmény, hogy az immunerősítést a magyar lakosság a maszkviselésnél és a távolságtartásnál is hatékonyabbnak tartja a fertőzés megelőzésében, holott az „immunerősítés”, jelentsen az bármit is, soha nem szerepelt a tudományosan, illetve hatóságilag javasolt védekezési módok között. Amikor mi kérdeztük a kaposváriakat a vakcinával kapcsolatban, mi is találkoztunk ezzel a válasszal:

Sör és fokhagyma a megoldás - Megkérdeztük a kaposváriakat a vakcináról - VIDEÓ

Sör és fokhagyma a megoldás - Megkérdeztük a kaposváriakat a vakcináról - VIDEÓ

Őrületes szájkarate észlelhető a közösségi oldalakon a koronavírus védőoltással kapcsolatban, míg a szakemberek egyöntetű véleménye szerint ez a megoldás a járványhelyzetre az emberek, legfőképp Magyarországon hallani sem akarnak a vakcináról. Megkérdeztük hát a kaposváriakat, hogy ők mit gondolnak...

 

"Csak saját magamra hallgatok"

Az orvosokat és a tudományos eredményeket az oltások tárgykörében kevésbé gondolják megbízható forrásnak, mint ha a koronavírusról általánosságban van szó. Mint az alábbi dián is látható, az oltások megítélésében a harmadik helyre futott be az az álláspont, hogy senki tanácsát, csak a sajátjukat fogadják el.

 

Nem szeretnénk kínai vagy orosz vakcinát

A koronavírus elleni oltást kerek-perec megtagadók aránya 35 százalék körül stagnál, függetlenül attól, hogy a járvány éppen milyen szakaszában jár. Az oltásra igent mondók aránya már a szeptemberi és a november eleji felmérésben is meghaladta az egyötödöt, és amint kézzelfogható közelségbe kerültek a vakcinák (emiatt a kérdésfeltevés is változott), 41, majd 47 százalék fölé nőtt azoknak a tábora, akiknek a nemzetközi vakcinafelhozatalból legalább egy típus megfelel. A kutatók az oltások származási helye alapján is feltették a kérdést, és így kiderült, hogy a kínai és az orosz vakcinák elutasítottsága nagyobb, mint az európai vagy amerikai készítményeké. 

 

 

A nők körében és vidéken több a szkeptikus

Kiderült továbbá, hogy a nők körében többen, Budapesten kevesebben vannak az oltásellenesek. A megyeszékhelyeken megint csak többen vannak, mint a kisebb településeken. 

 

 

Ti hogy álltok a kérdésekhez?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: