2021. 01. 13., Szerda, 11:51

Elborzasztó várólisták a magyar kórházakban - Ennyit kell várni az egyes műtétekre

A járvány terjedésével 2020-ban rengeteg beavatkozást halasztottak el a kórházakban, akadnak akik több hete míg mások több hónapja várnak a műtéteikre. Most összeszedték azt is, hogy az egyes beavatkozásokra hány ember vár és mennyi idő az, amit még ki kell várniuk.

A Pénzcentrum a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján készített egy kimutatást a témában amiből kiderül, hogy a csúcs várakozási idő a két év négy hónap ezt a szaruhártyaműtétek esetében kell kivárni, 516 nappal kell számolni a a transzkatéteres szívbillentyű beültetések, a harmadik pedig az urulógiai kisműtétek 416 nappal. 

A legtöbben, pontosan 9443-an várnak szürkehályog műtétre, 6237-en térdprotézis, míg 5085-en csípőprotézis műtétre. Sajnos a január 8-án lekért adatokból kiderül az is, hogy a koronavírus második hulláma alatt jobban megnőtt a várakozási idő az egyes beavatkozásokra, mint az első hullám alatt. 

Míg tavasszal a csípőprotézis műtétre 324 napot kellett várni, ez őszre 371-re emelkedett, de hasonló a helyzet az epekőnél is, itt 50 nappal, a sérvműtétek terén 71 nappal, a térdprotézis tekintetében 82 nappal nőtt, a szürkehályog esetében viszont 2 nappal csökkent a várakozási idő. 

Nektek vagy egy családtagotoknak kell kivárnotok hasonlóan hosszú időt?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: