2021. 01. 09., szombat, 20:22

Megtalálták a tengerbe zuhant indonéz személyszállító repülőgép roncsait

A gép a jakartai repülőtérről szombaton 14:36-kor szállt fel, 4 perccel később pedig eltűnt a radarokról.

A Flightradar24 szerint a repülőgép kevesebb, mint egy perc alatt 10 000 lábnyit süllyedt, a repülőn 56 felnőtt, 5 gyermek és egy csecsemő utazott, tudósított a BBCAz utasok Pontianak városába tartottak a Boeing 737-500 típusú 26 éves, de jó kondícióban lévő géppel. 

A hatóságok hadihajókkal és helikopterekkel keresték a gép roncsait és a holttesteket, vasárnap végül helyi búvárok bukkantak rá a Jáva-tengerben. A kutatás során a repülőgép egyes darabjai, a gép regisztrációs száma, mentőmellények, az utasok tárgyai és emberi testrészek is előkerültek, de a gép fekete dobozát is sikerült lokalizálniuk.

2018-ban Indonéziában hasonló tragédia történt, akkor 189 ember halt meg, és szintén a felszállás után zuhant a tengerbe az indonéz Lion Air légitársaság Bangka-szigetére tartó Boeing 737 MAX 8 típusú utasszállító gépe. Az akkor lefolytatott vizsgálatok megállapították, hogy a MAX új fejlesztésű átesésvédelmi rendszere műszaki hiba és tervezési hiányosságok miatt tévesen úgy érzékelte, hogy a gép átesett, ezért lefelé nyomta a gép orrát. A szombaton lezuhant gép nem MAX, hanem egy régebbi típusú Boeing 737-500-as típus volt. 

 

A baleset részleteit még vizsgálják.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: