2021. 01. 08., péntek, 09:55

Ezek lettek a legjobb magyar borok 2020-ban

Idén ötödik alkalommal értékelte a Magyar Borszakírók Köre a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborokat, amelyeket a szakmai szervezet tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, így sikerült összeállítaniuk a Super 12 elnevezésre hallgató listát, ami a 12 legjobb magyar bort rangsorolja 2020-ban. 

2020-ban a fehérbor kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl 2017-es Rabbit Periscope Rajnai Rizlingje, a vörösborok között pedig a ménesi Balla Géza Pincészet szintén 2017-es Feketeleányka Selectionje nyert. 

A 2020-as Super 12 listán ezúttal összesen 13 borvidék képviseltette magát. A legtöbb borral (4-4) Villány és Szekszárd, valamint Tokaj (3), Badacsony, Eger és a Mátra (2-2), míg Somló, Neszmély, Balatonfüred-Csopak, a Dél-Balaton, a Balaton-felvidék, az Aradi-Hegyaljai Borvidék és Pannonhalma egy-egy borral szerepel a listán.

A borok között 18 fajtabor és 6 házasítás van, a szőlőfajták, amelyeket a fajtaborok készítéséhez a legtöbbször használtak: a furmint és az olaszrizling (4-4), a cabernet franc (3) és a rajnai rizling (2). A vörös házasítások esetében mindegyikben van cabernet franc és merlot, amelyek mellett még további 6 világfajta és 2 Magyarországon hosszú ideje művelt fajta (kékfrankos, kadarka) alkotja azokat.

 

Forrás:koszegibor.hu

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is Debrecenben kerül sor, amikor majd a rendezvény megtartására a járványügyi rendelkezések lehetőséget adnak

– áll az MTI közleményében.

 

Számotokra melyik a favorit bor, amit otthon szívesen szürcsöltök?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: