2021. 01. 07., Csütörtök, 14:31

Megnyitották Alaszka sarkvidéki nemzeti parkját az olajkitermelők előtt

Egy 78 ezer négyzetkilométeren elterülő alaszkai vadrezervátumba kaptak zöld utat az olajkitermelők.

Az alaszkai vadrezervátum kulcsfontosságú élőhely rengeteg állat számára, főként jegesmedvék de a világ legnagyobb Grant karibucsordája is ezen a védett területen él. Ráadásul a hőmérséklet emelkedésével és a tengeri jég vékonyodásával a ragadozók nagy része is a szárazföld ezen területeire kezdte el áttenni otthonát, akiknek a jövője így veszélybe kerülhet.

A Trump kormány ugyanis egyik utolsó mozzanataként most ennek a nemzeti parknak az 5 százalékára értékesíteni kezdte az olajkutatást, amely engedélyek 10 évig érvényesek. Az őslakosok és a környezetvédők utolsó lépései elbuktak a bíróságon, így nem tudták megakadályozni az értékesítést.

Egy 2019-es kongresszusi becslés szerint 1,8 milliárd dollárt reméltek az első tíz évben a térségre eladott jogokból, ám az érdeklődés szerencsére még csapnivaló, eddig csupán 14,4 millió dollárért adtak el engedélyeket. A vadrezervátum nagyjából 11 milliárd hordónyi olajat rejthet, ám az infrastruktúra hiánya miatt rendkívül drága lehet itt a kőolaj és földgáz kitermelése.

Ennek valahogy nem örülünk.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: