2020. 12. 28., Hétfő, 13:31

Összefoglaló: Így áll a koronavírus-elleni átoltatás

via

Az elmúlt napok nem csak a karácsonyi sürgés-forgás miatt, de az első adag koronavírus-elleni vakcinák megérkezése miatt is eseménydúsak voltak, már-már elveszhettünk a rengeteg információ közepette: Mennyi oltóanyag érkezik? Mikor oltatnak? Hogyan néz ki az oltás? Miért zárkózott el a világ fele az Egyesült Királyságtól? Mi történik Dél-Afrikában?

A jelenlegi statisztikák szerint a Magyarországon bevezetett, lassan 2 hónapja tartó kemény szigorítások működnek, valamilyen szinten eleinte stagnált, majd fokozatosan elkezdett csökkenni a újonnan megbetegedettek száma, de ami még fontosabb, hogy a halálozási számok is csökkennek. A legújabb adatok szerint hétfőre 609 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 114 beteg.

A sajtóban a legnagyobb hír az elmúlt napokban az átoltatás megkezdése volt. Mi is beszámoltunk az első beoltottról, valamint arról, hogy Magyarországra december 26-án 9750 adagnyi Pfizer-BioNTech típusú vakcina érkezett, amely 4875 egészségügyi dolgozó beoltatására elegendő. A kormányinfón elhangzottak szerint a koronavírus-fertőzésen átesettek számára is javasolják a regisztrációt az oltásra, valamint a lakosság legalább 60%-át be kell ahhoz oltatni, hogy kialakuljon a nyájimmunitás.

Ahogy arról többször is szó esett, ez a 9750 adagnyi vakcina egyelőre egy jelképes nagyságrendű, minden idők legnagyobb átoltatási tervezete fog végbemenni 2021. első negyedévében.

Magyarországra körülbelül 35.000 adagnyi oltóanyag fog érkezni a második körben, amivel elkezdődik a nagy átoltatási tervezet, Orbán Viktor miniszterelnök többször is hangsúlyozta, hogy azt kéri az egészségügyi dolgozóktól, nagy számban vegyék igénybe az önkéntes oltást.

Az Origo beszámolója szerint Magyarországon jelenleg 5 kijelölt helyen zajlik az oltás, de összesen 25 intézmény lesz kijelölve. Az oltási terv már kész van, viszont egyelőre még nem hozták nyilvánosságra. Annyit tudunk, hogy korosztályok és veszélyeztetettségi szint szerint lesz az oltatás, és a Pfizer-BioNTech vakcinái mellett a kormány lekötött Moderna, Shanzen, CureVac és a Sanofi vakcinát is lerendelték, ezek közül viszont némelyik még nincs engedélyezve az európai szervek által.

Az oltás folyamata gyorsnak mondható, körülbelül 30 percet vesz igénybe, amiből 20 perc megfigyelés. Az előzetes konzultációt követve (főleg allergia-vonatkoztatású kérdések), az injekciót a jobb vagy a bal deltaizomba adják be, majd a megfigyelés következik. Az első oltást követően újabb, megerősítő oltásra kell jelentkezni közel 3 héttel később, hogy kialakuljon az immunreakció. Szakértők szerint eddig nem jelentkezett magyar beoltottnál semmilyen mellékhatás sem, maximum enyhe bőrpír, fájdalom, izomláz az oltás helyén, ami különben is megszokott az oltásoknál. Gulyás Gergely szerint több, mint valószínű, hogy más szabályok fognak vonatkozni azokra, akiket már beoltottak, a Belügyminisztérium már kifejlesztette az elektronikus oltáskönyvet.

Az előző hónapokban hangos volt a magyar sajtó attól is, hogy a kormány tárgyal keleti vakcinagyártókkal is, így az oroszokkal és a kínaiakkal is. Korábban hallottuk, hogy a kínai vakcinát tesztelték Brazíliában, viszont azt le kellett állítani, hiszen komplikációk léptek fel. Az orosz vakcináról annyi tájékoztatást kaptunk, hogy a magyar hatóságok és kutatók már vizsgálják, hogy megfelel-e a hatályos követelményeknek, viszont az utóbbi héten pálfordultunk, hiszen ahelyett, hogy egy engedélyezett vakcinát rendeljünk, inkább beszálltunk az orosz és a kínai vakcinák tesztelésébe is, előbbibe 3.000 fővel.

Felütötte közben a fejét egy újabb mutációja a koronavírusnak, amelyről egyelőre nem sokat tudni, csak annyit, hogy közel 70%-al gyorsabban terjed, mint az általunk ismert COVID-19, de egyelőre úgy tűnik, hogy a kifejlesztett vakcinák hatásosak ellene. Európa, s a világ nagy része emiatt a mutáció miatt zárkózott el az Egyesült Királyságtól, a légi közlekedés megbénult, valamint a kamionos fuvarozás is.

Dél-Afrikában is hasonló a helyzet, szinte teljesen elszabadult az új mutáció, közel 1 millió új fertőzött van már. Különösen nagy problémának számít ez az afrikai országban, hiszen a turizmusának jelentős része erre az időszakra összpontosul, így ez egy újabb gazdasági döfés lehet számukra.

Az ingyenes és önkéntes koronavírus elleni oltásra a vakcinainfo.gov.hu-n lehet regisztrálni.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: