2020. 12. 17., csütörtök, 09:45

Ezzel kezd, ha jógázni szeretnél - I. rész

Szeretnél jógázni, de nem tudod milyen pózokkal érdemes kezdeni? Összeszedtünk pár olyan kezdőpózt, ami remekül nyújtja az izmokat, nem túl megerőltető és bevezet a jóga csodálatos világába.

A jógázáshoz elengedhetetlen a kellemes környezet kialakítása. Ha otthonunkban végezzük a testmozgást olyan helyet keressünk, ahol elférünk, így nem ütköznek neki végtagjaink semminek, illetve ügyeljünk a csendre. Sokan azt gondolják, hogy a jóga egy relaxáló mozgásforma és itt a nyugalomé és a meditációé a főszerep. Persze ez nem egy rossz gondolat, azonban senkit ne lepjen meg, hogy egy-két pózt megtartani igen nehézkes feladat, az izmok feszülésekor pedig a légzésre is fontos odafigyelni. Senkinek nem akarjuk elvenni a kedvét, ezért megmutatjuk azokat a jógapózokat, amikkel érdemes kezdeni.

 

1. Hegyi póz (Tadasana)

Úgy néz ki ez a testhelyzet, mintha csak ott állnánk, igaz? Nos, a látszat néha csal. A hegyi póz egy „aktív póz”, aminek sok-sok előnye van. Ilyen például a testtartás javítása, vagy a hátfájdalmak csökkentése. Továbbá segít megerősíteni a combjainkat, térdeinket, bokáinkat, hasfalunkat és a fenekünket.

2. Felfelé tisztelgés póz (urdhva hastasana)

A felfelé tisztelgés jóga pózt a hegyi pózzal lehet kivitelezni. Ennek a póznak a gyakorlásával javíthatunk a légzésünkön, a tüdőnk megfelelő működésén, megnöveli az energiaszintünket és a jólét érzésünket, támogatja a szív- és érrendszerünket, és nem utolsó sorban, segít megnyugtatni önmagunkat. A póz hatékony a fáradtság, az asztma és az emésztési zavarok kezelésében.

3. Füzér póz (Malasana)

A füzér póz egy jó alapgyakorlat a jógában, hiszen segít felépülni a derék- és térdsérülésekből. a füzér póznak további előnyei, hogy feszesíti a hasunkat, erősíti a core-izmokat, valamint lenyújtja a bokákat, ágyékot és a törzsünket is.

4. Harcos 1-es póz

Ez egy tiltott póz azoknak, akiknek súlyos térdsérülésük van. Viszont egy rendkívül hatékony póz az emésztési rendellenességekkel, székrekedéssel küzdő vagy ülőideg-gyulladásban szenvedő betegek számára. A harcos 1 póz erősíti a lábakat és a karokat, miközben az ágyékot is lenyújtja.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: