2020. 12. 17., Csütörtök, 11:46

Évente 7 milliárd forint hálapénzt hagyunk az állami szülészetben

Az Ígyszültem.hu, a K-monitor és az EMMA Egyesület készített közösen egy felmérést melyből kiderül, hogy az emberek majdnem 70 százaléka ad hálapénzt szülésnél, ez egy-egy alkalomnál átlagban 111 ezer forint, azaz összesen 7 milliárd érkezik az állami szülészetbe évente. 

Az ígyszultem.hu oldalon 11 ezer anya, aki az elmúlt 10 évben állami intézményben hozta világra a gyermekét nyilatkozott arról, milyen élményeik voltak szülésnél. A válaszokból kiderült, hogy 68 százalékuk fizetett hálapénzt, ebből 15% kérésre tette ezt, ám a többség magától adott az egészségügyi dolgozónak. 

A következő fontos dolgok derültek még ki:

  • Hálapénzt 97 százalékuk csak a gyermek világrajövetele után adott 
  • A Közép-Dunántúlon a családok 48%-a, a közép-magyarországi régióban 76% adott hálapénzt
  • Az esetek 88%-ban az orvos kapja, de 66% körében a szülésznő is kapott borítékot
  • a fogadott orvossal zajló szülések esetében gyakoribbak a császármetszések. Azoknál, akik fogadott orvossal szültek, 43 százalék volt a császármetszéses szülések aránya, míg az ügyeletes orvosnál történt szüléseknél ez a szám 29 százalék.

Az is kiderült, hogy miért fizetnek hálapénzt. A leggyakoribb válasz a saját orvossal / szülésznővel való szülés volt (55 %), a második leggyakoribb pedig a hála (45,5 %). A válaszadók 38 százaléka azért fizetett, hogy a szülésznő vagy az orvos a várandósság alatt is elérhető legyen. A válaszadók csaknem 30% százaléka több figyelmet, 25 százaléka a szülési igényeinek figyelembe vételét (pl. mesterséges beavatkozások elkerülése), 22,5 százaléka magasabb minőségű ellátást, 15 százaléka pedig jobb körülményeket várt a hálapénzért cserébe.

Ti adtatok a gyermeketek születésénél?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: