A legtöbb család már hetek óta fürkészi, hogy az ünnepi asztal résztvevőit, legyen az hal, sertés vagy a desszertnek szánt bejgli alapanyagai, hol tudja a legjobb áron beszerezni. Kiderült, hogy mennyivel kell idén jobban a zsebünkbe nyúlnunk a bevásárlásnál, mint az elmúlt 10 évben, és mennyiből tudjuk kihozni a nélkülözhetetlen karácsonyi alapanyagokat.
A Pénzcentrum járta körbe a témát, akik összeállításukban 5 fontos hozzávalóval számoltak, melyek a karácsonyi menük keretein belül a magyar asztalokra kerülnek. Ilyen a ponty, a sertéscomb, a káposzta, a dió és a mák, így pedig a képzelt fogások halászléből, töltöttkáposztából, emellett pedig diós és mákos bejgliből állnak.
Mindegyik hozzávaló tekintetében leszögezhetjük, hogy az elmúlt 10 évben óriási áremelkedésen mentek keresztül olyannyira, hogy a pontyszelethez vagy filéhez 10 éve még ezer forint alatt hozzájuthattunk, 2020-ra már 2267 forint kilója, a káposzta 199-ről indult, idén már 290 a kilója, a sertés esetében volt nagyobb infláció többször is az elmúlt 10 évben, ám míg anno 1110-ért lehetett beszerezni, most az átlag kilója 1543 forint körül alakul a boltokban.
A magyarok egyik közkedvelt desszertjét tekintve a legszörnyűbb a helyzet, hiszen a dió és a mák ára is emberes emelésen ment át, a dió 2010-ben tisztított és csomagolt formában 2000 forint körül mozgott erre az évre 4302 forint lett az átlagos kilójának ára. A mák tekintetében sem rózsás a helyzet, ugyan kilójához olcsóbban hozzájuthatunk, ám 10 év alatt kétszeresére nőtt az ára, ugyanis 1130-ról indult most pedig nem nagyon jutunk hozzá akció nélkül 2700 forint alatt a beszámolók alapján.
Ha mindezeket az árakat tekintjük 2010-ben egy átlagos karácsonyi menünek, 2 kiló ponttyal és káposztával, és a már említett alapanyagokból 1-1 kilóval számolva megúsztuk 6510 forintból, míg 10 évvel később ugyanez a szám 13.652 forint, azaz majdnem a kétszerese.
És ez az érték még közel sincs ahhoz, hogy mennyit költünk az ünnepi asztal hozzávalóira...