2020. 11. 30., hétfő, 12:47

Stop PET! - Aláírásokat gyűjt a Greenpeace az eldobható műanyag palackok használata ellen

A Greenpeace magyarországi szervezete aláírásokat gyűjt, hogy az egyszer használatos PET palackok helyébe visszaváltható üvegek lépjenek.

Jelenleg a hazánkban évente forgalomba hozott PET palackok 70%-át soha nem hasznosítják újra. Simon Gergely, a Greenpeace szakértője is nyilatkozott a problémáról:

Az iparági közlések alapján a jól hasznosítható PET-palackok és a végtelenszer hasznosítható alumínium dobozok körülbelül kétharmada végzi most lerakóban, égetőben vagy a természetben – újrahasznosítás helyett. Üveg esetén is elkeserítően rossz az újrahasznosítási arány.

Egy korábban benyújtott törvényjavaslat már felvetette a visszaváltó rendszer kidolgozását, és ugyan a Greenpeace szerint a javaslatban foglaltak egy jó irányt képviselnek, ez nem elég. Úgy gondolják, hogy a klímaválság jelenlegi szakaszában ennél sürgősebb intézkedés szükséges, azt szeretnék, ha a kormány kötelezné a gyártókat és forgalmazókat arra, hogy 2024-ig minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra, illetve, hogy az italcsomagolások legalább 70%-a legyen újratölthető 2026-ig.

Betétdíjassá tennék a PET palackokat

Betétdíjassá tennék a PET palackokat

A Szentkirályival tárgyal az ország vezetősége, hogy legyen betétdíjas a PET palack. 

Azt is szeretnék, ha az Országgyűlés garantálná, hogy a visszaváltott italcsomagolások újrahasznosításra kerülnek, illetve kötelezővé tenné az italcsomagolások egy részének újratöltését. Ahogy az a szervezet felméréséből is kiderül, a lakosság nagy része egyetért a törekvésekkel.

 

Forrás: Greenpeace Magyarország

A Greenpeace céljairól bővebben itt tudtok olvasni, a petíciót pedig itt írhatjátok alá.

 

Ti mit gondoltok a törekvésekről?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: