2020. 11. 27., péntek, 19:35

Hogy miért is jógázz? Mutatjuk az okokat!

A jóga nemcsak fizikailag kedvez nekünk, hanem mentálisan is egészséges számunkra. Természetesen el lehet járni kurzusokra is és csapatosan jógázni, akár a barátainkkal, de elég a nappaliba kimennünk, egy kis helyet felszabadítani és gyakorolhatjuk a kezdőpózokat.

A jóga eredetileg a tudat átalakítását, a karma és az újjászületés körforgásából való megszabadulást elősegítő indiai módszerek és technikák összessége. Voltaképpen tehát a keleti bölcselet egy formája. Fontos kiemelni, hogy az ókori Indus-völgyi civilizációban gyökerező jógának rengeteg változata ismert. Azaz aki elkezdene jógázni, jól teszi, ha először eldönti, melyik változat felel meg leginkább a személyiségének. Mindenesetre történelmileg Nyugaton a XX. században először a Hatha-jóga vált népszerűvé, ma már azonban akkora divat, hogy számtalan formáját gyakorolhatjuk.

 

A jógának több fajtája is van, érdemes elsőként megnézi melyik való nekünk, melyiket szeretnénk gyakorolni, sokan ugyanis azért hagyják annyiban az első próbálkozás után mert nem sikerül minden pozíciót tökéletesen, a látott ideig szépen megtartani. Pedig gondoljunk bele egy box-edzés után sem mennénk azonnal egy meccsre játszani, mindenhez gyakorlásra van szükség. Az alábbi fajták a legismertebbek:

  • Hatha – visszafogottabb, nem túl mozgalmas jóga, ami lépésről lépésre vezeti gyakorlóját teste megismerésére
  • Astánga – ellentétben a Hatha jógával, ez kifejezetten mozgalmas jógatípus, voltaképpen annak egy erőteljesebb fajtája. Jó fizikai állapotban érdemes belevágni
  • Bikram – a Bikram jóga Magyarországon is egyre népszerűbb, lényege, hogy másfél órán át egy kifejezetten meleg (kb. 37 C fokos) helyiségben végezzük a gyakorlatokat
  • Tantra – több jógatípus ötvözésével alakították ki, az érzékek kitágítása, a férfi és női energiák egyesítése a célja.

Találtunk egy majdnem 20 perces hatha jóga videót is, ami éppen elegendő lehet a legelső próbálkozáshoz, innentől pedig csak rajtatok múlik mennyi időt szeretnétek ráfordítani. Nagyszerű hír, hogy rengeteg videót találtok Youtube-on, amik közül választhattok, akármilyen nyelven, sőt, akár még nyelvet is tanulhattuk sportolás közben.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: