2020. 11. 10., kedd, 20:19

Kötelező lesz éjféltől a maszkviselés közterületeken is

Orbán Viktor egy hosszabb interjút adott kedd este az M1-nek, mely során részletezte az eddigi intézkedéseket, de bejelentett pár új szabályt is, amelyek éjféltől már érvénybe is lépnek.

Orbán szerint habozás nélkül meg kell most hozni a nagy döntéseket, ezekben pedig Ausztriát követjük, hiszen szerinte Magyarország a fertőzések számában ott tart, ahol szomszédjaink egy héttel ezelőtt, ezért hasonló intézkedésekre is van szükség.

„Folyamatosan keresni kell azt a pillanatot, amikor még az emberi életkörülmények fenntarthatók, és az egészséget is fenn tudjuk tartani. Ha így mennek tovább a dolgok, akkor ötven százaléka van annak, hogy a kórházakban el tudjuk látni a betegeket. Nem lehetett tovább várni a döntésekkel, most kellett meghozni.” – mondta.

A maszkviseléssel kapcsolatban azt mondta, hogy ha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot az már elegendő lehet a vírus lelassításához, megfékezéséhez. „Ez egy darabig ment. Ha nem lettek volna fegyelmezettek az emberek, hamarabb jutottunk volna el ehhez a ponthoz. „ – mondta a miniszterelnök majd hozzátette,

kedd éjféltől kötelező lesz maszkot hordani közterületeken is.

 

Orbán beszélt arról is, hogy a középiskolásokat nem szabadságra küldték, csupán átterelték az oktatásukat online térbe, így felelősségteljesebb viselkedést kér ettől a generációtól. „Most közelebb van a vakcina, mint tavasszal volt, a megoldásban csak a vakcina tud segíteni, addig kell kitartani. A járvány egy olyan ellenség, amit valahogy meg kell ölni. Most csak korlátozzuk, meg lassítjuk, meg kerüljük, de a megoldás az az hogy ha megöljük. Ebben csak a vakcina segíthet.”

Ezzel kapcsolatban azt mondta, több vasat tart a tűzben, legyen szó az orosz, kínai vagy izraeli oltóanyagról,

de december végén január elején az EU-tól is érkezni fog vakcina. 

A tömeges szállítás viszont áprilisnál előbb nem várható, kisebb mennyiség jut majd csak addig Magyarországra.

„Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége vagy január környékén, és egy felszabadulás áprilisban. […] A végén túl leszünk, és győzni fogunk”

Újabb szigorítások - Kijárási tilalom este 8-tól, bezárnak az éttermek, zárt kapus mérkőzések

Újabb szigorítások - Kijárási tilalom este 8-tól, bezárnak az éttermek, zárt kapus mérkőzések

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook oldalán hétfőn reggel jelentette be az újabb szigorításokat, melyek kedd éjféltől lépnek érvénybe.

A parlament a rendkívüli ülésén megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását, a miniszterelnök pedig aláírta a szerdától életbe lépő szabályokat tartalmazó rendeleteket, így az hamarosan megjelenhet a Magyar Közlönyben.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: