2020. 11. 10., kedd, 14:16

Kaposvári éttermek vs járvány - Hogyan tovább, mi lesz a dolgozókkal?

A tavaszi helyzethez hasonlóan most is az éttermek és a szállásadók a járványügyi korlátozások talán legnagyobb vesztesei, miután szerdától nem fogadhatnak vendégeket. A veszteségekből épphogy csak talpraálló vendéglátók újra nehéz helyzetben találták magukat, bár kevésbé érte őket váratlanul Orbán Viktor hétfő bejelentése. Az állam némi segítséget is nyújt nekik: az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozói után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, és a munkavállalók bérének a felét megtérítik. Kaposvári éttermi üzletvezetőket kérdeztünk a jelenlegi helyzetről.

Pap Zoltán - Bárány Fogadó

 

- Miután minden környező országban szigorítottak éreztük, hogy itthon is benne van a pakliban, így készültünk a szigorításokra. Ez nem jelenti azt, hogy nem éljük meg nehezen az elkövetkező időszakot, de ehhez kell alkalmazkodni. Természetesen jól jön az állami segítség, és igyekszünk is megtartani dolgozóinkat, de ettől függetlenül nincsenek illúzióink – a kiadásaink némileg csökkennek, a bevételeink viszont nagyobb mértékben fognak.

A szerencsésebb, tartalékkal rendelkező vállalkozók valahogy túlélték a tavaszi hullámot, de ha a második hullám is így elhúzódik, az mindenki számára nagyon-nagyon megterhelő lesz, sokan lehúzhatják a rolót.

- Kőkeményen kell dolgozni és ötletelni rajta, hogy milyen megoldásokkal tudjuk behozni a bevételkiesést, de sajnos a rendezvények elmaradásával lényegében egy út maradt az éttermeknek: a kiszállítás. Emellett bizonytalan, hogy engedélyezik-e az elviteles rendelést mint tavasszal, várjuk a szabályok részletezését. Jövő héttel egy másik vendéglátóval együtt indítjuk a kiszállítást, melyre közös ételsort állítottunk össze, bízunk benne, hogy elnyeri a környékbeliek tetszését.

 

Hirsch Sándor - Trattoria la Prima

 

- Számítottunk ezekre a lépésekre, így felkészülve vártuk ezt az időszakot. Az állam erre az időtartamra eltekint a járulékfizetéstől, és 50% bértámogatást kínál bizonyos feltételekkel, ami nagy könnyebbség. Úgy tűnik nem kell megválnunk munkavállalóinktól és célunk is, hogy mindannyiukat stabil munkakörülmények között tudjuk továbbra is foglalkoztatni ezen időszak alatt. Utóbbi célkitűzés a járvány második hulláma előtt is végig a szemünk előtt lebegett,

azokhoz a munkatársainkhoz ragaszkodunk, akik megbízható és magas szintű szakmai munkát végeznek nálunk.

- Nyilván szükség van átcsoportosításra, hiszen felszolgáló kollégáinkra jelen helyzetben nincs szükség a helyszíni vendéglátás megszűnésével, nekik más munkakörökben igyekszünk feladatot találni, akár felújítási munkálatokban való részvételben. A fókuszt az elkövetkezendő időszakban a kiszállítás minőségére, gyorsaságára, a választék növelésére helyezzük, hogy legalább azt a szintet megüssük, amit a márciusi-áprilisi időszakban már megszokhattak vendégeink. Bízunk benne hogy karácsonyra újra fogadhatunk vendégeket.

Limbek Csaba - Dorottya Bistro

 

- Számítottunk rá hogy valami történni fog, de arra nem, hogy egyik napról a másikra be kell zárnunk az éttermet. Bár még nem tudjuk az állami támogatás pontos mértékét és részleteit, mindenképp mínusszal kell kalkulálnunk. Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy megtartjuk az összes munkatársunkat, de nagy átszervezések zajlanak, hogy minden jelenlegi dolgozónk megtalálja a helyét.

Napokon belül elindítjuk házhozszállítás szolgáltatásunkat, és bízunk benne hogy az új szabályok megengedik az elviteles ételrendelést, hiszen ez nekünk és vendégeink jelentős részének is nagy könnyebbség lenne.

- Jelenleg egy olyan kiszállításos étlapon dolgozunk, melyen egy család minden tagja megtalálja a fogára valót, így a megszokott kínálatunk mellett kerülnek rá pizzák, wrapok, hamburgerek, vega ételek és így tovább. Sajnos azzal kell számolnunk, hogy nem csak egy hónapig tart majd ez az állapot, így viszont az év legerősebb időszaka esik ki, a karácsonyi ünnepek és a szilveszter. Ha ez így marad, családi, céges és egyéb év végi rendezvények maradnak el, és az utána következő időszak sem kecsegtet semmi jóval, hiszen a január-február hagyományosan az év leggyengébb hónapjai. Nehéz időszak előtt állunk.

 

A tavaszi bezárások áldozata egyébként a Corner volt, amely mindeddig nem nyitott ki. Reméljük nem jut több kaposvári étterem hasonló sorsra.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: